na vrh

OMIKRON - PETI SOJ VIRUSA SARS CoV-2: Šta se zna o njemu, koji su simptomi, koliko je opasan i kako se ponašati?

Korona FOTO: Unsplash
Korona FOTO: Unsplash

 
Novi soj virusa SARS CoV-2 nazvan po 15. slovu grčkog alfabeta, peti je soj koronavirusa koji je Svetska zdravstvena organizacija – SZO na vanrednoj konferenciji 26. novembra 2021. godine, označila kao soj koji "izaziva zabrinutost" i stavila ga na listu VOC (variance of concern).  

U istu kategoriju spadaju i sojevi: Alfa, Beta, Gama i Delta. Poznato je da je Delta soj virusa koji je najrasprostranjeniji na svetu, u istoj kategoriji kao Omikron. Otkriven je u Južnoj Africii sredinom novembra i izazvao je priličnu paniku u Evropi i celom svetu. Za referencu, SZO ima radne definicije za SARS-CoV-2: varijantu od interesa (VOI) i varijantu zabrinutosti (VOC). SARS-CoV-2 -SARS-CoV-2 VOC je varijanta je od globalnog značaja za javno zdravlje zbog:

- povećane prenosivosti ili štetne promene u epidemiologiji COVID-19
- povećane virulencije ili promena kliničke prezentacije bolesti
- smanjene efikasnosti javnozdravstvenih i socijalnih mera ili dostupnih dijagnostikih i terapijskih procedura, lekova i vakcina.

Korona virus FOTO: Unsplash

Soj Omikron potencijalno je opasan zbog velikog broja mutacija. Ima najmanje 50 mutacija, a 32 su vezane za "spike" protein, deo virusa koji probija u ljudske ćelije koje ima na šiljastom proteinu, tako da se veruje da postoji povećan rizik od ponovne infekcije kod onih koji su već preboleli Covid-19 i da u izvesnoj meri "zaobilazi" vakcinalni imunitet, kao i da se širi većom brzinom nego dosadašnji sojevi VOC kategorije.

O novom soju Omikron SARS-CoV-2 virusa se za sada zna jako malo. Predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja, rekla je da se pacijenti uglavnom žale na glavobolju, bolove u telu i ekstremni umor i da se radi o mlađim osobama. Prvobitne prijavljene infekcije bile su među studentima univerziteta - mlađim osobama koje imaju blažu bolest. Jedan od pacijenata je bio i dečak od šest godina koji je imao visoku temperaturu i do 40 st.C i ubrzan rad srca.

Pročitajte još: Sudar kovid 19 i sezonskog gripa - kako da znamo da li imamo grip ili koronu i da li primiti obe vakcine?

Za razumevanje nivoa ozbiljnosti varijante Omikron biće potrebno bar nekoliko nedelja i na tome intenzivno rade mnogi naučnici širom sveta.

Šta kaže saopštenje Svetske zdravstvene organizacije?

- efikasnost trenutnih testova: PCR testovi koji se široko koriste otkrivaju i infekciju virusom omikron, slično kao i kod drugih varijanti. Istraživanja su u toku kako bi se utvrdilo da li postoji bilo kakav uticaj na druge vrste testova, uključujući testove za brzo otkrivanje antigena.

- efikasnost vakcina: po preporukama SZO sadašnje vakcine su efikasne i ključne za smanjenje teških bolesti i smrti, uključujući i protiv dominantne cirkulišuće varijante delta.

- efikasnost trenutnih tretmana:  postojeći protokoli za lečenje će biti analizirani  da bi se procenila njihova efikasnost  s obzirom na promene delova virusa u varijanti omikron.

SZO od država traži da urade sledeće:

- poboljšaju napore za praćenje i sekvencioniranje kako bi se bolje razumele cirkulišuće varijante SARS-CoV-2

- da dostave kompletne sekvence genoma i povezane metapodatke u javno dostupnu bazu podataka

- prijave početne slučajeve/klastere/ povezane sa infekcijom VOC-a SZO.

Omikron soj FOTO: Unsplash

SZO apeluje na države da nastave i poboljšaju efikasne mere javnog zdravlja kako bi se smanjila cirkulacija COVID-19, koristeći analizu rizika na naučno zasnovanim principima.

Pored toga, od vitalnog je značaja da se hitno obezbedi ravnomernija raspodela dostupnosti vakcina protiv COVID-19, kako bi se osiguralo da ranjive grupe, uključujući zdravstvene radnike i starije osobe, dobiju prvu i drugu dozu, uz jednak pristup lečenju i dijagnostici. Sa vanrednog sastanka SZO upućen je apel za stvaranje zajedničkog, globalnog saveza i pravednu raspodelu vakcina, jer je čak 80 odsto vakcina dostupno razvijanijim i bogatijim državama.

Sve države Evropske unije su se složile da se privremeno obustavi vazdušni saobraćaj iz sedam država južne Afrike: Bocvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibija, Južnoafrička republika, Zimbabve i tako prekršile dogovor da neće biti zatvaranja državnih granica. Iz Evropske komisije tvrde da će učiniti sve da drugi cilj ponovljen na sastanku G20 bude ispunjen – da tokom naredne godine 70 odsto celog sveta bude vakcinisano protiv virusa SARS-CoV2. Treba imati u vidu da je u Južnoafričkoj Republici vakcinisano samo 24% stanovništva, a u Africi samo 7%.

Pročitajte još: Da li treba da nas brine delta soj virusa korona?

U Južnoj Africi, prema zvaničnim izveštajima među hospitalizovanim pacijentima trenutno je: 0% vakcinisanih, 65% nevakcinisanih, 35% delimicno vakcinisanih. Vakcinisani za sada imaju iskljucivo asimptomatsku ili blagu infekciju.

SZO apeluje da se preduzmu mere za smanjenje rizika od COVID-19, uključujući proverene mere javnog zdravlja i socijalne zaštite kao što su nošenje maski sa boljom zaštitom, održavanje fizičke distance, poboljšanje higijenu ruku i opšte higijene, poboljšanje ventilacije, izbegavanje loše provetreneh ili pretrpanih prostora i što brža vakcinacija.


Omikron soj se jako brzo proširio na mnoge evropske države koje su prijavile prisustvo ovog soja na svojoj teritoriji: Nemačka, Italija, Danska, Slovačka, Velika Britanija, Holandija, Austrija, Švajcarska, Italija, Portugalija, Grčka. U Holandiji i Nemačkoj je potvrđeno da je Omikron soj detektovan i pre zvaničnog objavljivanja SZO.

Dr Slavica Plavšić FOTO: Privatna arhiva


U Srbiji, za sada, nije potvrđeno prisustvo Omikron soja koronavirusa.

Oglasile su se i velike farmaceutske kompanije: nemačka Biontek i američka Moderna, oksfordska Astra Zeneka, Johnson&Johnson, koje su saopštile da su potrebne dve nedelje da bi se utvrdilo da li je novi soj virusa otporan na vakcine. U slučaju da je potrebna nova vakcina, ona bi mogla da se razvije u roku od šest nedelja, a prve doze bi mogle da budu isporučene u roku od 100 dana.

Dakle, za sada znamo da Omikron ostaje kao soj koji izaziva značajnu zabrinutost i zahteva izuzetan stepen praćenja, opreza i poštovanja protiv epidemijskih mera.

SZO će nastaviti da pruža i ažurira što više dostupnih informacija koje će biti dostupne na digitalnim i društvenim medijskim platformama SZO.

Autor: Prim.dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti