na vrh

Kasne akne ili bubuljice odraslog doba

Akne FOTO: Unsplash
Akne FOTO: Unsplash

Iako smo uglavnom bubuljice vezivali za doba puberteta sve je više slučajeva akni koje je javljaju u adultnom dobu, tj. preko 25. godine. Učestalo nošenje maski tokom pandemije, kao i vlažna sredina ispod samo su jedan od razloga za ovu pojavu.

Šta uzrokuje adultne akne?

Iako dosta slične tinejdžerskim aknama po svom izgledu, ali i terapiji, adultne akne najčešće nastaju zbog hormonskih oscilacija, ali i narušene kožne barijere, koja je posledica neadekvatne ili preagresivne nege, ali i uslova spoljašnje sredine, kao što su zagađenje, hladan vazduh, vetar, vručina ili Sunce. Pitanje ishrane je često kontraverzna tema među dermatolozima, ali sve više aktuelnih istraživanja nalazi vezu sa raznim kožnim stanjima, pa i aknama i nedostacima ili greškama u ishrani. Isto tako upotreba određenih lekova mogu biti razlog ovog fenomena.

Šta su prvi koraci kada se susretnete sa ovim problemom?

Ukoliko se prvi put susrećete sa aknama, važno je da posetite svog dermatologa, kako bi se odradila baterija ispitivanja i na taj način isključili sistemski razlozi, kao što su hormonski dizbalans, insulinska rezistencija i policistični jajnici. Nakon toga Važno je da vašu kozmetiku prilagodite stanju kože, i izbacite sve nepotrebne proizvode koji mogu da je oslabe ili osuše.

Kako ja mogu da sprečim adultne akne?

Prvo, uvek skidajte šminku i ostatke kozmetskih proizvoda pre odlaska u krevet. Potrudite se da dovoljno spavate i da Vam je ishrana izbalansirana i zdrava. Koristite nekomedogenu kozmetiku i izbegavajte ulja i teške proizvode. Nikada ne pipajte lice prljavim rukama, i izbegavajte stiskanje ili ceđenje promena na njemu. Ukoliko postoji sistemski razlog, radite na njegovom rešavanju.

Dr Jovana Majstorović FOTO: Unsplash

Šta podrazumeva dermatološka terapija?

U zavisnosti od obima problema, da li postoji neki hormonski dizbalans, često i insulinska rezistencija, prvo se leče oni sistemskom terapijom. Potom akne mogu zahtevati upotrebu sistemskih i/ili lokalnih antibiotika, a često se mogu korititi topikalni retinoidi, azelaična kiselina, benzoil peroksid. Pored medikamentozne terapije, važna je i upotreba dermatokozmetskih proizvoda, koji odgovaraju Vašem tipu kože, ali i akni.

Koji su najčešći mitovi kada su akne u pitanju?

Verovanje da su akne posledica loše higijenu je netačno, ali često neskidanje šminke i neadekvatno pranje, može da pomogne nastanak akni kod predisponiranih osoba.

Iako Sunčevi zraci prividno smanjuju probleme sa aknama, zapravo problem samo produbljuju. Suva, dehidrirana i oštećena koža nakon Sunca, samo je sklonija nastanku novih akni.

Koja su dostupna rešenja?

Pored dermatološke terapije i dermatokozmetike, u tretmanu akni, ali i njihovih posledica, koriste se i druge procedure, kao što su laseri, hemijski pilinzi, mikronidling i PRP.

 

Autor: Dr Jovana Majstorović

O autoru:

Dr Jovana Majstorović, doktorka medicine na završnoj godini specijalizacije iz Dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon ispunjava upisom na Specijalizaciju 2017. godine koju u narednim mesecima i završava. Članica je Evropskog udruženja Dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra. Upravo koncept holističnog pristupa koži, ali i lepoti nudi svojim pacijentima u ordinaciji na Vračaru.