na vrh

Zašto je šargarepa zdrava? Sadrži vitamine, minerale i vlakna, izvor je antioksidansa, a pomaže i u borbi sa ovim bolestima

Sok od šargarepe FOTO: Unsplash
Sok od šargarepe FOTO: Unsplash

Šargarepa je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, a ujedno je i dobar izvor antioksidansa. Napitak sa šargaperom, limetom i đumbirom osnažuje imunitet, a za mnoge je ultimativna namirnica kada je zdravlje u pitanju.

Pročitajte još: Šta je intolerancija na laktozu?


Nutritivne vrednosti i zdravstvene dobrobiti

Samo jedna šargarepa od 60 grama sadrži: 25 kalorija 5,8 grama ugljenohidrata, 1,7 grama vlakana, 0,9 proteina kalcijum, lutein, beta karoten vitamine E i K, C i A.

Osim vitamina A, šargarepa sadrži i antioksidanse lutein i zeaksantin, a njihova kombinacija može sprečiti staničnu degeneraciju makule, odnosno žutu pegu. Zato je njena konzumacija zaista važna, a osim vida, ona može pomoći i u borbi sa:

Šargarepa FOTO: Unsplash

rakom prostate - antioksidativni učinci prehrambenih karotenoida - žuti, narančasti i crveni organski pigmenti prisutni u šargarepi i drugom povrću mogu smanjiti rizik od raka. Lutein i zeaksantin dva su primera ovih karotenoida. Pregled studija iz 2015. godine naveo je vezu između ishrane bogate karotenoidima i nižeg rizika od raka prostate.

karcinomom kože - istraživanja ukazuju da određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku već oštećene kože te tako uticati i na smanjenje rizika od razvoja karcinoma kože. U kliničkim ispitivanjima najviše se proveravalo delovanje beta-karotena, zatim antioksidativnih nutrijenata: vitamina A, C, E, selena i cinka.

Pročitajte još: Sok od celera - prirodni čistač tela

leukemijom - u 2011. godini, istraživači su pronašli dokaze da hranjive stvari u ekstraktu soka od šargarepe mogu ubiti stanice leukemije i usporiti ili zaustaviti njihovo napredovanje.

dijabetesom - autori studije u 2018. godini zaključili su da konzumiranje ishrane sa dosta vlakana može pomoći u sprečavanju razvoja dijabetesa tipa 2. Hrana bogata vlaknima takođe može da pomogne osobama sa dijabetesom tipa 2 u upravljanju količine šećera u krvi.

visokim krvnim pritiskom – Saveti su da ljudi u obroke dodaju manje soli ili natrijuma, kao i da jedu više hrane koja sadrži kalijum, poput mrkve. Kalijum pomaže da se opustite, smanjujući rizik od visokog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema.

Sok od šargarepe FOTO: Unsplash

Osvežavajući eliksir od šargarepe i đumbira

Limeta, šargarepa i đumbir zajedno pomešani stvaraju magični napitak koji ne samo da je osvežavajući, već utiče da se telo napuni vitaminima, mineralima i ostalim hranjivim stvarima.

Sastojci:

2 kašičice naseckanog oljuštenog đumbira

250 ml svežeg soka od šargarepe

125 ml svežeg soka limete

80 ml vode

Priprema:

Kuvajte đumbir u vodi, na srednje jakoj temperature. Kada voda proključa mešajte par minuta i ostavite 10 minuta da stoji. Procedite i sačekajte da se ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok od šargarepe i limete, koji ste prethodno iscedili. Dobro promešajte napitak i držite ga u frižideru.


Autor: Life magazin/24sata.hr