na vrh

INTOLERANCIJA NA LAKTOZU: Šta je, koji su uzroci, simptomi, šta je rešenje i u kojoj se sve hrani nalazi?

Mlečni proizvodi FOTO: Unsplash
Mlečni proizvodi FOTO: Unsplash

Intolerancija na laktozu (laktozna netolerancija) je veoma čest poremećaj varenja. Zapravo, smatra se da čak 75 odsto svetske populacije ima problem sa varenjem laktoze!

Osobe sa ovim poremećajem imaju probavne probleme kada konzumiraju mleko i mlečne proizvode, što može negativno uticati na zdravlje i kvalitet života.

Šta je intolerancija na laktozu?

Intolerancija na laktozu je poremećaj varenja izazvan nemogućnošću probave laktoze, glavnog ugljenog hidrata u mlečnim proizvodima.

Biti intolerantan različito je od biti alergičan na mleko. Netolerancija je poremećaj varenja šećera laktoze, dok je alergija burna reakcija imunog sistema na protein koji se nalazi u mleku.

Čak i konzumiranje manjih količina mlečnih proizvoda može izazvati različite simptome – lakše i teže – uključujući naduvenost, proliv i grčeve u stomaku. Osobe sa ovim problemom jednostavno nemaju dovoljno enzima laktAze, koji je potreban za varenje laktOze (razlika u jednom slovu namerno naglašena).

Mlečni proizvodi FOTO: Unsplash

Šta je laktoza, a šta laktaza?

Laktoza je disaharid, što znači da se sastoji od dva šećera. Sastoji se od jednog molekula svakog od jednostavnih šećera glukoze i galaktoze.

Enzim laktaza je potreban za razbijanje laktoze u glukozu i galaktozu, koji se potom mogu apsorbovati u krvotok i iskoristiti za energiju. Bez dovoljne količine enzima laktaze, laktoza se slobodno kreće kroz creva nerazgrađena i izaziva probavne smetnje.

Ona se nalazi i u majčinom mleku i skoro svi su rođeni sa sposobnošću da je svare. Vrlo se retko intolerancija na laktozu sreće kod dece mlađe od pet godina.

Procenjuje se da je oko 75% svetske populacije intolerantno na laktozu. Rizik varira između zemalja,  a istraživanja pokazuju da intolerancija na laktozu pogađa 5–17% Evropljana, oko 44% Amerikanaca i 60–80% Afrikanaca i Azijata.

Uzroci intolerancije na laktozu

Postoje dve glavne vrste laktozne netolerancije koje imaju različite uzroke: primarna i sekundarna.

Primarna intolerancija na laktozu

Ova laktozna netolerancija je najčešća. Uzrokovana je smanjenjem proizvodnje laktaze s godinama, tako da se laktoza slabo apsorbuje.

Ovaj oblik može biti delimično uzrokovan genima, jer je češći kod nekih populacija nego kod drugih.

Sekundarna intolerancija na laktozu

Ova vrsta netolerancije je retka. Uglavnom je uzrokovana bolešću, poput infekcije sa helikobakter pilori ili ozbiljnijim problemom poput celijakije (netolerancije na gluten). Razlog je upala u zidu creva koja može dovesti do privremenog pada proizvodnje laktaze.

Pročitajte još: Atopijski dermatitis kod dece

Intolerancija na laktozu – Simptomi

Ako se ne reguliše na pravi način, intolerancija na laktozu može prouzrokovati ozbiljne probavne probleme.

Najčešći simptomi su:

  • Krvarenje u digestivnom traktu;
  • Grčevi u stomaku;
  • Veća količina gasova:
  • Proliv…

Pojedinci doživljavaju urgentnu potrebu za odlaskom u toalet, mučninu, povraćanje, bol u donjem stomaku i povremeni zatvor. Zaista, neprijatni simptomi koji, ako se ne regulišu na pravi način, mogu biti „majka“ drugih bolesti.

Kada dođe do vašeg debelog creva, fermentira u crevima uz pomoć bakterija, formirajući kratke lance masnih kiselina i gas. To izaziva bol, nadimanje i nadutost. 

Težina simptoma može varirati u zavisnosti od toga koliko laktoze možete da podnesete i koliko ste pojeli.

Mlečni proizvodi FOTO: Unsplash

Da li je izbegavanje rešenje?

Izbegavanje osnovne namirnice znači i izbegavanje mlečnih proizvoda – namirnica sa visokim udelom hranljivih sastojaka.

Da se podsetimo: mlečni proizvodi je izraz koji se koristi za opisivanje samog mleka ili proizvoda napravljenih od njega. U pitanju su visoko hranljivi i važni izvori proteina, kalcijuma i vitamina poput A, B12 i D. Ova kombinacija hranljivih sastojaka odlična je za vaše kosti.

U ishrani su ove namirnice povezane sa većom mineralnom gustinom kostiju, što vam može pomoći da smanjite rizik od preloma kostiju kako starite. Ovi proizvodi su takođe povezani sa smanjenim rizikom od bolesti kao što je dijabetes tipa 2 i gojaznosti što je svakako značajno za zdravlje.

Međutim, osobama sa intolerancijom možda će biti potrebno da prekinu ili uklone mlečne proizvode iz ishrane, a potencijalno im nedostaje nekih hranljivih sastojaka.

Pročitajte još: Čajne mešavine protiv kandide i gljivičnih infekcija

Koja hrana sadrži laktozu?

Možemo je naći u mlečnim proizvodima i namirnicama u kojima je jedan od sastojaka:

  • Mleko: Kravlje, kozije, ovčije…
  • Sir (uključujući tvrde i meke sireve);
  • Sladoled;
  • Jogurt;
  • Puter…

Hrana koja može da sadrži laktozu:

  • Hrana napravljena sa mlečnim sosom;
  • Različiti keksi i kolačići;
  • Različiti slatkiši i čokoladne poslastice;
  • Hleb i peciva;
  • Torte;
  • Žitarice za doručak;
  • Instant supe i umaci;
  • Gotova jela;
  • Sosevi i prelivi;
  • Različiti deserti…

Uvek možete da proverite da li neki proizvod sadrži nešto iz ove kategorije ako pogledate etiketu. Na spisku sastojaka su obično opisi:

  • Mleko (obično, u prahu);
  • Mlečne supstance;
  • Surutka;
  • Vej protein;
  • Kazein;
  • Mlečni šećer;
  • Maslac;
  • Sir;
  • Suva mlečna materija;
  • Pavlaka;
  • Koncentrat proteina surutke;
  • Različiti nusproizvodi…

Autor: Krug zdravlja