na vrh

Ilija Ristić - fotograf koji gradi karijeru u Njujorku: Imajte veru i zaboravite na strah, ovde se kreativnost i različitost vrednuju!

FOTO: Ilija Ristić
FOTO: Ilija Ristić

Iza sebe ima više od 30 kampanja, naslovne strane, bilborde i puno publikacija. Talenat ga je odveo u Njujork, gde živi i radi već 10 meseci. Mladi i perspektivni fotograf Ilija Ristić radi kampanje za najrazličitije modne brendove, fotografiše najznačajnije modele, sarađuje sa vrhunskim šminkerima i frizerima. Za Life magazin otkrio je kako izgleda njegov život u „centru sveta“, koliko je bilo teško doći do klijenata i graditi karijeru u Njujorku, zašto se baš odlučio za ovaj grad, ali i dao savete svima onima koji bi želeli da krenu njegovim stopama.

FOTO: Ilija Ristić

Krajem prošle godine dobio je poziv od organizatora Nedelje mode u Njujorku da fotografiše nekoliko revija koje su se održale u februaru. Tada je došao i ostao.

- Oduvek sam znao da ću jednog dana živeti u Njujorku, a ljubav za ovim gradom traje od detinjstva, tačnije od serije "Seks i grad", gde je Njujork kao 5. karakter odlično predstavljen sa svim svojim vrlinama i manama. Drugo, za posao fotografa ovaj grad je idealan, grad u kome cirkuliše najviše modela, dizajnera i dešavanja – rekao je Ristić.

FOTO: Ilija Ristić

Od 2019. godine imaš samostalnu poslovnu karijeru. Koliko je teško u Njujorku doći do klijenata, kakav je bio tvoj početak?

Pročitajte još: Umetnički izraz Marije Delić Peinetti

- Početak nigde nije lak, a pogotovo ne u Njujorku. Ja sam ovde došao potpuno sam, bez ikakvih kontakta, poznastava, posla.. Imao sam sreću da sam nekako u startu naišao na prave ljude koji su mi dosta pomogli i usmerili me. Što se tiče klijenata, slična je priča kao u Beogradu, sve je stvar konekcija, preporuka, oglašavanja itd. Što više radiš i upoznaješ ljude, brže se posao širi.

 FOTO: Ilija Ristić

Sada iza sebe imaš kampanje za najrazličitije modne brendove, fotografisanje raznih modela i saradnju  sa vrhunskim šminkerima i frizerima. Kada se osvrneš na to, kakvo je tvoje iskustvo, da li bi neku kampanju i saradnju posebno izdvojio?

Kada radiš sa profesionalcima i sa ljudima koji pre svega cene tvoj rad kao i ti njihov, tu je veliko uzajamno poštovanje i onda iskustvo mora biti dobro. Mogao bih da izdvojim dve kampanje koje ću sigurno zauvek pamtiti. To je moja prva kampanja u Njujorku koja se desila nakon samo 7 dana za brend torbi "Uniukiyo", jer tako brzo dobiti priliku da radim u studiju u Njujorku sa tako sjajnim timom je nešto na čemu ću uvek biti zahvalan. Druga, kampanja za šminkerku Anitu Azeez, gde je moja fotografija bila na bilbordu na Times Square-u.

 FOTO: Ilija Ristić

Zašto baš fotografija?

Moj otac je bio fotograf ranih devedesetih, stvarao je umetničku fotografiju i osvajao dosta nagrada u bivšoj Jugoslaviji tako da verujem da sam koren leži u genima i da sam od njega nasledio tu ljubav i talenat. Ja sam kod sebe to otkrio sasvim slučajno sa 14 godina kada sam prvi put uzeo fotoaparat u ruke i fotografisao sestru. Od tada sam znao da želim ovime da se bavim.

 FOTO: Ilija Ristić

Koliko se razlikuje posao jednog fotografa u Srbiji i Americi?

Pročitajte još: Čudesna umetnost Tare Rodić

Posao je zapravo isti, suština je pre svega da klijent bude zadovoljan, pa onda i svi drugi. E sad, ono što se razlikuje jeste kreativnost. U Srbiji postoji jedan kalup, jedan stil po kome svi moramo da radimo, neko opšte mišljenje šta je dobro i šta prolazi i klijent ne daje prostora da eksperimentišeš i da probaš nešto drugačije. Za umetnika, to je najveća kazna jer ne može da raste i da se pronađe. Drugo, u poređenju sa Amerikom, Srbija je jako malo tržište i to ima svoje prednosti i mane. Prednost je da se mnogo lakše probiješ u Srbiji nego u Americi, ali kad se probiješ ti ostaješ "zaglavljen" sa malim brojem modela, dizajnera, šminkera, frizera, studija itd. Godinama radiš sa istim ljudima i to za umetnika nije dobro i tu nema prostora za rast. Amerika daje ogroman diverzitet, podržava kreativnost i različitost.

 FOTO: Ilija Ristić

Šta imaš u planu u narednoj godini?

Kod mene se sve dešava spontalno u životu, nikad nemam planove ali imam želje. Voleo bih da karijera ide uzlaznom putanjom, da posao raste i da na svakom nivou napredujem.

 FOTO: Ilija Ristić

Gde vidiš sebe za 10 godina?

Sebe za 10 godina vidim kao ostvarenog i srećnog muškarca. Voleo bih da do tada moj portfolio bude ispunjen saradnjama sa najpoznatijim brendovima, naslovnicama časopisa i da sa istim žarom radim ovaj posao.

 FOTO: Ilija Ristić

Šta bi poručio našim čitaocima koji imaju istu želju kao ti da se presele u Njujork?

Ukoliko stvarno to želite, imajte veru, zaboravite na strah i samo hrabro. U Njujorku se nikada nećete osećati kao stranac, on će vas dočekati raširenih ruku, svetla grada će vas inspirisati, a vaš trud i rad biće prepoznat i nagrađen.

Autor: Life magazin