na vrh

Umetnički izraz Marije Delić Peinetti

Marija Delić
Marija Delić

Istraživanje društva kroz medije i sliku, modu i umetnost, kao i konstantna pitanja zašto nas nešto toliko okupira, šta je i zbog čega nešto relevantno danas, a sutra već ne, samo su segmenti kojima se bavi Marija Delić Peinetti u svom studiju u Lionu od 2019. godine.

Marija Delić Peinneti Ona prilazi temama kao posmatrač i bira ih kroz sopstvena interesovanja, a onda stvara svoje, ostavljajući komentar kroz sliku. Bavi se sve više i modnom fotografijom, što joj predstavlja veliki izazov jer radi sama, bez tima saradnika, priželjkujući da se ta činjenica jednog dana i promeni.

U tom procesu otkriva koliko fotografija može biti manipulativna, a improvizacija i potraga za adekvatnom estetikom i formom, pa i u postprodukciji i obradi slika, čini stvari interesantnijim i otvara joj nova zapažanja.

Iako u kompoziciji prilično čisto i svedeno, bira da ne ide jednosmerno, dozvoljavajući sebi da se igra i isprobava različite stilove. Sarađuje sa domaćim modnim dizajnerima, Tijanom Milutinović, Jovanom Marković, da li praveći video rad koji će pratiti reviju ili kao fotograf, a često im i već postojeće fotografije pretvara u nove, kroz kolaž i novi "art work", kada tome vidi smisao.

Marija rizikuje, stvara iznenađenja, emociju, reakciju, naglašavajući kako ne voli isključivost u pristupu, radu, a ni stavu pojedinca i kolektivno izgrađenog mišljenja.

- U intezivnom osećaju izolovanosti od okoline u kojoj se nalazim, nastaju mnoge moje ideje. Nekada ih obožavam, a nekada ih, posle određenog vremena i odbacujem - rekla je za Life magazin Marija Delić Peinetti.

Nekada samo fotografiše, a nekada dodatno manipuliše i ispituje druga rešenja, naglašavajući da ne može da odoli da od nastalih slika stvori nove. Mnogima traži namenu jer radi uporedo i istovremeno stvara različite sadržaje, neke intimno čuva za sebe čekajući pravi trenutak budući da su im, kako kaže, mogućnosti višestruke.

Međutim, otkriva da je istraživanje zvuka i slike i njihova međusobna koherencija, možda njen najdublji i najjasniji doživljaj stvarnosti, te se nada da će se u budućnosti više posvetiti svojim video radovima, od kojih su neki već u procesu nastajanja.

Na njenom profilu se najčešće mogu videti cipele, a te fotografije imaju podznačenja, iliti podkontekst.

Cipela koja se raspala FOTO: Marija Delić Peinneti

- Njima pristupam kao nekim modernim skulpturama. Tako sam ih doživela, a onda me je to podstaklo za dalje. Jednoj cipeli - platformi, koju sam našla u plakaru moje majke, a koja se raspala od godina stajanja pristupila sam vrlo emotivno i lično. Dok sam je posmatrala tako razbijenu videla sam skulpturu, a onda je nastala fotografija spontano krajem leta 2019. godine. Ona je u ovom slučaju simbol, recimo, nekih ranih 2000-ih, a tako je prisutna danas, toliko moderna.

- Sada joj se, naravno daje drugi značaj. U umetnosti se to tumači kroz pitanje aproprijacije. Sve ta pitanja, umetnost prisvajanja, kao i kopija - original su mi bila privlačna i kroz studije, a danas se njima i bavim. Ja se, dakle, fokusiram na jedan predmet koji mi okupira trenutnu pažnju i sav centar je na tome i tim njegovim naglašavanjem uspostavljam vezu gde ispitujem simbolička i novonastala značenja. Od te cipele je zapravo sve krenulo i pokrenulo ono što je usledilo - rekla je Marija, i dodala da ta cipela nema isti kontekst ni karakter kao što je imala tih kasnih 90-ih, već je danas ona odraz nostalgije za vremenom koje je prošlo. 

Ali, i ne samo to.

Marija Delić Peinneti

- Kroz nju prepoznajem dominantnu crtu mladog duha ovog vremena, učitavam cinizam i ironiju i ispitujem koliko socijalne mreže imaju uticaj na novu mladost i novi kolektivni identitet koji se gradi, progresivno i napredno, a možda i regresivno, u zavisnosti koliko smo u mogućnosti to da prihvatimo i razumemo kao novu epohu i novo vreme koje živimo, rekla je Marija, koja je svoje radove predstavila u velikim printovima u januaru ove godine u Kadet showroom-u u Beogradu, u društvu, bliskih i njoj najdražih dizajnerki naše modne scene.

Marija je imala i svoj modni brend Romi Schneider od 2013. do 2017. gde je njen afinitet prema određenoj estetici i atmosferi došao do izražaja, a vreme provedeno tada u celokupnom kreativnom poduhvatu pojasnilo joj je koje je njeno mesto u tom širokom, vizuelnom izražavanju.

Marija Delić Peinneti

Marija Delić Peinneti

Autor: Life magazin