na vrh

Otvorena izložba Plameni ljubimci / Fiery Pets Andreja Bjelića u Bioskopu Balkan: Svet između dečijeg crteža, naivne umetnosti i street arta

Izložba Plameni ljubimci FOTO: Bojana Janjić
Izložba Plameni ljubimci FOTO: Bojana Janjić

Izložba "Plameni ljubimci / Fiery Pets" umetnika Andreja Bjelića otvorena je u četvrtak, 25. avgusta u Bioskopu Balkan, u organizaciji Fondacije Saša Marčeta. Na ovim radovima predstavljene su  harizmatične, fantastične figure životinja, koje su heroji Andrejeve priče. 

Pročitajte još: Izložba plespokretslika u Galeriji Poodrom

- Andrej je prosto neodoljiv u svojoj iskrenosti i jednostavnosti – po načinu na koji stvara, po temama koje izdvaja… On sa dosta energije i rada realizuje velike formate, pune svežine i boja. Bjelić nas uvodi u jedan svet na granici između dečijeg crteža, naivne umetnosti i street arta. U njegovoj čistoj prirodi i energiji pronašli smo dovoljno razloga da upravo njegovom izložbom počnemo jesenju izložbenu sezonu - osvrnula se na autorov rad Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta.

Andrej Bjelić FOTO: Bojana Janjić

- Slikar je i u životu okružen desetinama ljubimaca sa kojima ima posebno brižan odnos. Naziv izložbe, tako, nije “životinje” ili “zveri”, već, zapravo, “ljubimci”, tj. odomaćene, domestikovane životinje,  u nekoj meri pripitomljene i bliske ljudima čak i kada su zapravo iz sveta divljih ili mitskih bića - sa onom dozom simpatije i empatije koja ih čini dragim, poželjnim figurama - napisala je Ana Bodroža, istoričarka umetnosti, u pratećem tekstu izložbe.

Pročitajte još: Izložba Sonje Krstić na BFW

U svom tekstu Bodroža je još istakla da, iako poneke od figura duguju svoje polazište predstavama i grafizmu viđenim u evropskoj heraldici (zmaj, jednorog), zapravo su veoma udaljene od tradicije animalističke umetnosti zapadne Evrope.

- A mnogo bliže estetskim kodovima i damarima afričkih i vanevropskih civilizacija, ogromnom području umetnosti Drugih. Moglo bi se reći, da je ovom konceptu animalizma bliže shvatanje životinja kao simbola, amblema, božanstava, samostalnih entiteta i duhova (od totemskih predstava, pa nadalje) i simbola snage, hrabrosti, zaštite, nepobedivosti, junaštva, nego posmatranje životinja u domenu i u službi antropomorfnog principa i sveta ljudi - istakla je.

Izložba Plameni ljubimci FOTO: Bojana Janjić

O kontekstima radova govore i nazivi slika: “Beli pas koji misli da je zmaj” (i bljuje vatru), “Svetlo-plavi pas koji misli da je zmaj” (i takodje bljuje vatru), “Pas čiji se otac zvao zmaj” (još bliži zmajevskom svetu) , “Mladi zmaj koji juri slavu”, “Plavi lav koji zavija”, “Ponosni jednorog”, “Crvena limbo mačka sa diskutabilnim talentom”, “Retki leopard sa plavim pegama”...

Izložba Andreja Bjelića FOTO: Bojana Janjić

Andrej Bjelić rođen je u Aleksincu 1996. godine, a živi i radi u Beogradu. Crta i slika otkad zna za sebe, inspirisan osećajem sopstva, doživljajem sveta, posebnim osobama i životinjama koje čine važan deo njegovog života. Diplomirao je na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Beogradu, na smeru za grafički dizajn. Po završetku formalnog obrazovanja, odlučuje da se posveti slikanju. U januaru 2022. predstavio je izbor svojih radova nastalih tokom 2021. na prvoj samostalnoj izložbi „Ovo je Andrej Bjelić“.

Autor: Life magazin