na vrh

Izložba Osmi kilometar u Muzeju Jugoslavije: Domaća publika ima priliku da vidi rad koji je Srbiju predstavljao na Bijenalu u Veneciji

Muzeji
Muzeji

Izložbu „Osmi kilometar”, koja je premijerno prikazana u Paviljonu Srbije na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji ove godine, domaća publika od danas može da poseti u Muzeju Jugoslavije.

Ideja da se izložba „Osmi kilometar” predstavi u Muzeju Jugoslavije proistekla je iz želje da se lokalnoj publici učini dostupnim rad koji je uspešno predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji. Ova izložba o rudarskom gradu Boru u direktnoj je vezi sa jednim od pet industrijskih lokaliteta zastupljenih na tek otvorenoj izložbi „O fabrikama i radnicima”, koja se bavi industrijskim nasleđem na prostoru Srbije.

- U svakodnevnom govoru stanovnici Bora iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor, koji računaju kao polaznu tačku - ‘nulti kilometar’ ili ‘smak sveta’. Sistem orijentacije stanovnika analogan je načinu planiranja i izgradnje samog grada kroz sedam gradskih kilometara. U tom smislu, „osmi kilometar” predstavlja kvalitativno novi sloj grada i sugeriše pravce njegovog budućeg razvoja nezavisno od rudarske industrije - ističu autori i autorke izložbe i dodaju:

Muzeji

- Izložba prikazuje kako se na primeru Borskog basena razvijena rudarska proizvodnja do sada jednoznačno postavljala kao isključivi faktor postojanja grada. Umrežavanjem ove proizvodnje u globalne tokove kapitala, u gradu se ispoljava odsustvo mogućnosti rada na društvenom i prostornom planu. Ujedno, usled neodrživosti predloženih alternativa socio-ekonomskog razvoja Bora, ovo je i prilika za redefinisanje odnosa život – rad, a time i fizičkog okvira unutar kojeg se navedeni procesi odvijaju. Stoga, izložba i istraživanje razmatraju budućnost ovog odnosa kroz temu „osmog kilometra”, koji uvodi poremećaj u poredak postojećih sedam gradskih zona – sedam gradskih kilometara. Svaki od sedam kilometara istražen je kroz studije arhivske građe i kroz projekat teme koja je specifična za određeno područje, to jest kilometar grada. Odgovarajuće teme su redom: industrija, prostorno planiranje, prostori kulture, stambeni standard, kultura svakodnevnog života, ekologija, i demografija.

Pročitajte još: Tren - izložba fotografija Nataše Komatine

Platformu Moderni u Beogradu (MuBGD) čine: Iva Bekić, Petar Cigić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Irena Gajić, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Snežana Zlatković, a saradnici na izložbi su bili: Кatarina Đorđević, Stefan Đorđević i Dragan Stojmenović.

Izložba „Osmi kilometar” otvorena je u zgradi Muzeja 25. maj, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije, do 15. februara 2022. godine.

O platformi Moderni u Beogradu

Platforma je osnovana u Beogradu 2018. godine i okuplja grupu arhitekata sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti. Zajedno su pokrenuli projekat MuBGD u cilju promocije, ali i kritičke analize arhitektonskog nasleđa Beograda putem inovativnih grafičkih reprezentacija. Dugoročno istraživanje autora u domenu vizuelne reprezentacije ima za cilj doprinos u razumevanju kanonskih arhitektonskih projekata i objekata i njihovih uloga u širem društveno-političkom, ekonomskom i kulturnom kontekstu, kao kritičkog instrumenta za posmatranje, promišljanje i ponašanje u savremenom prostoru. Realizovali su više samostalnih izložbi (tokom 2019) za koje im je dodeljena Nagrada „Ranko Radović” (2020) u kategoriji televizijske emisije, izložbe i multimedijalne prezentacije. Projekat „Osmi kilometar” nagrađen je sa MicroMacro Award na STRAND Design Awards 2021 u kategoriji Challenges in Architecture and Urban Design.

Autor: Life magazin