na vrh

Izložba #kosmičkiritmovi Milene Durutović: Plava monohromatska instalacija i slike

Izložba Milene Durutović
Izložba Milene Durutović

U Bioskopu Balkan otvorena je izložba “#kosmičkiritmovi” vizuelne umetnice Milene Mijović Durutović, u organizaciji Fondacije Saša Marčeta i uz saradnju sa Centrom za savremenu umjetnost Crne Gore. Na ovoj izložbi, koja će biti otvorena do 21. oktobra, umetnica iz Crne Gore će se predstaviti svojom plavom monohromatskom instalacijom i slikama.

Monohromatske instalacije i slike Milene Durutović

“Kroz instalaciju kao novu umetničku praksu Milena stavlja naglasak na prostor, rad sa vremenskom dimenzijom, tačnije sa sadašnjim trenutkom, aktuelnošću, prisutnošću. Oslanjajući se na jednu dominantnu boju u svom radu, umetnica ukazuje na svoju smelost i nepristajanje na nezainteresovanost, uz odbacivanje zadatih formi. Njeno korišćenje intenzivne boje – izrazito plave, može se protumačiti kao pokušaj da posmatrača oslobodi od procesa mišljenja i da ga uroni u beskrajno plavo prostranstvo i kosmičke ritmove”, navodi mr Maša Vlaović, teoretičarka i istoričarka umetnosti u opisu rada Milene Mijović Durutović.

Izložba Milene Durutović

Milena Mijović Durutović (1971, Cetinje) je vizuelna umetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG od 1994. godine. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dobitnica je vise nagrada i priznanja iz oblasti umetnosti, a njena dela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore od 1996. godine. Stručna je konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja. Živi i radi u Podgorici.

Instalacije Milene Durutović

Instalacija Milene Durutović

Autor: Life magazin