na vrh

POMAŽE KOD VARENJA I GLAVOBOLJE: Napravite čaj od đumbira, poboljšajte zdravlje

Čaj od đumbira FOTO: Unsplash
Čaj od đumbira FOTO: Unsplash

O blagodetima i zdravstvenim benefitima đumbira odavno se zna, a poznato je i da čisti organizam i poboljšava imunitet, kao i da doprinosi dobrom opštem zdravlju.

Čaj od đumbira 

Čaj od đumbira se pravi tako što se osušeni ili sveži đumbir (izrendan ili isečen na kriške) stavi u prokuvalu vodu i ostavi nekoliko minuta kako bi se oslobodilo ulje đumbira. Ukus čaja je malo pikantan i može se konzumirati u bilo koje doba dana. 

Ukoliko ga popijete nakon obroka može olakšati varenje jer je poznat kao prirodni lek za ublažavanje probavnih problema. Takođe je delotvoran i u ublažavanju i sprečavanju glavobolja.

Čaj od đumbira FOTO: Unsplash

Jednostavan recept za čaj od đumbira

Potrebno je:

  • 4 – 6 tankih kriški oguljenog, sirovog đumbira 
  • 2 šolje vode

Priprema:

Operite i očistite koren đumbira, a potom ga ogulite i tanko isecite. Sipajte dve šolje vode u šerpu, dodajte kolutove đumbira i ostavite da lagano ključa 10 – 20 minuta. SKlonite sa vatre i po želji dodajte ceđeni limun ili med.

Čaj od đumbira možete napraviti i sa mlekom. Kriške korena đumbira kuvajte oko 10 minuta u jednoj šolji vode a zatim sklonite sa vatre i dodajte dve šolje mleka. Vratite da se kuva još et minuta i vaš čaj je spreman.

Autor: Life magazin/presvegazdravlje.com