na vrh

Trend koji opravdava svoju vrednost: Zašto su kokosovo ulje i voda toliko zdravi?

Zašto je kokosovo ulje zdravo? FOTO: Unsplash
Zašto je kokosovo ulje zdravo? FOTO: Unsplash

Kokos je tropska biljka koja u poslednje vreme izaziva posebnu pažnju, kako u krugovima koji se bave zdravom ishranom, tako i u industriji lepote. Ova vrlo moćna voćka ima jedinstvenu ljusku, koja kada se otvori prvo nam je dostupna kokosova voda, a zatim i mesnati deo iz koga se cedi kokosovo ulje. Kao što važi i za ostala ulja, neprerađena varijanta je najpogodnija za zdravlje.

Kokosovo ulje je danas postalo "must have" u svakom modernom domaćinstvu, a njegove blagodeti su bile poznate i u antičkom periodu. Više od 90 odsto kokosovog ulja čine zasićene masne kiseline (bez dvostrukih i trostrukih veza), ostatak su mononezasićene i polinezasićene kiseline, pored kiselina, sadrži i vitamine i polifenole. Iako je poznato da su zasićene masne kiseline loše za zdravlje, onaj sastav ovih kiselina u kokosovom ulju je takav  da se pitanje važnosti kokosovog ulja za ljudsko zdravlje ne dovodi u pitanje. Oko 60 odsto masnih kiselina u ovom ulju su kiseline srednje dugačkom lanca, a najvažnije od njih su laurinska, kaprinska i kaprilska.

Pročitajte još: Reč lekara - šta je plućna embolija, kako nastaje, koja je terapija?

Ove masne kiseline imaju drugačiji metabolizam od ostalih, jer se absorbuju u crevima i direktno šalju u jetru, gde se sagorevaju i odmah koriste kao energija, za razliku od ostalih koje prolaze kroz krvotok i tako prave i masne naslage. Na ovaj način daju energiju organizmu, ali i ubrzavaju metabolizam.

One takođe imaju važnu ulogu u borbi protiv mikroba, primer za to je da se nalaze u sastavu majčinog mleka i na taj način potpomažu borbu protiv infekcije deteta, koje još uvek ima slabo razvijen imuni sistem.

Ove kiseline srednjeg lanca su jako dobre za varenje, za njihovo razlaganje nisu neophodni žučni i pankreasni enzimi, pa čine varenje lakšim, a samim tim pomažu apsorpciju minerala i vitamina, kao npr. Vitamina A, D, magnezijuma i kalcijuma.

Kokosovo ulje pored toga što ubrzava metabolizam, služi za brzo vračanje energije, pomaže pri radu štitne žlezde, bori se protiv infekcija, odličan je antioksidans,pomaže izbacivanje toksina iz organizma, održava dobar odnos dobrog i lošeg holesterola i dobro je za kardiovaskularni sistem,a isto tako pojačanom apsorpcijom alkalnih mineral (Mg,Ca ) pomaže održavanju pH vrednosti tečnosti u našem telu.

Zašto su kokosovo ulje i voda toliko zdravi? FOTO: Unsplash

Kokosovo ulje se može koristiti spolja i iznutra. Jako je dobro za negu kože i kose i glavni je sastav mnogih prirodnih maski za negu lica, tela i kose. Zbog svojih antimikrobnih i antiinflamatornih osobina koristi se kao prirodni preparat za lečenje  spoljašnjih povreda i infekcija. Bogatstvo Vitaminom E pomaže bržu epitelizaciju što utiče na regeneraciju kože. Može se koristiti kao i prirodni dezodorans. Poseban oprez svima koji imaju masnu kožu, sklonu nepravilnostima, kokosovo ulje je komedogeno i nemojte ga nanositi direktno na lice, jer može da dovede do nastanka ili pogoršanja akni.

Pročitajte još: Strepnja, preterana briga - Kad je anksioznost normalna pojava, a kad treba da se zabrinemo?

Kada govorimo o ovom ulju u ishrani, najbolje ga je koristiti pri kuvanju, jer pored svojih benefita, hrani daje lepši ukus. Tačka dimljenja devičanskog kokosovog ulja je 175 stepeni, dok je kod rafinisanog ona 232 stepena. Mnogo kvalitetnije za upotrebu je devičansko, jer su njegovi dobri efekti za zdravlje veći. Kokosovo ulje ne mora da se čuva u frižideru, za razliku od ostalih ulja, i može da traje godinama zahvaljujući njegovoj hemijskoj stabilnosti. Kokosovo ulje se može dodati u testo, može da se pomeša sa sokom ili kiselim mlekom( jedna kašika ).

Dr Jovana Majstorović FOTO: Privatna arhiva

Jako popularna posebno među sportistima i poznatim ličnostima, danas je i kokosova voda. Ovaj čudesni napitak korišćen je još u Drugom svetskom ratu, umesto infuzija, pošto je njen sastav sličan sastavu krvne plazme. Danas se koristi za brzo davanje energije prilikom treninga, ima malo kalorija i holesterola, sadrzi visok procenat kalijuma, hidrira i osvežava organizam, bogata je vitaminima B kompleksa, odlična je za varenje, usporava starenje i podmlađuje. U njenoj konzumaciji, kao i u svemu ostalom naravno ne treba preterivati, mada prirodno ograničenje za to je i njena visoka cena.

Nabavite svoju dozu zdravlja i lepote odmah, moj savet su dve tegle kokosovog ulja. Jedna u kupatilu za negu, druga u frižideru za zdravlje!

Autor: Jovana Majstorović

O autoru:

Dr Jovana Majstorović, doktorka medicine na završnoj godini specijalizacije iz Dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon ispunjava upisom na Specijalizaciju 2017. godine koju u narednim mesecima i završava. Članica je Evropskog udruženja Dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra. Upravo koncept holističnog pristupa koži, ali i lepoti nudi svojim pacijentima u ordinaciji na Vračaru.