na vrh

REČ LEKARA - Osnovni koraci do lepe, zdrave i negovane kože

Nega FOTO: Unsplash
Nega FOTO: Unsplash

Lepa i negovana koža lica predstavlja jedan od glavnih estetskih atributa u svim starosnim razdobljima. Izuzetno je važno početi sa adekvatnom negom od rane mladosti, ali i uskladiti preparate i procedure kako tipu kože, tako i njenim godinama.

Paleta preparata za različite tipove kože

Pre nego što odaberete preparate, izuzetno je važno da identifikujete svoj tip kože, kao i potencijalne probleme koje na njoj imate. Vrlo često preparati koji prijaju vašoj majci,sestri, drugarici, nisu oni koji su i najbolji za vašu kožu. Dobro odabrana kozmetika je  najbolji saveznik u zaštiti vaše kože od štetnih spoljnih uticaja, kako sunca, hladnoće tako i različitih klimatskih uslova i zagađenja vazduha. Oni mogu da umire iziritiranu kožu i spreče razvoj različitih kožnih oboljenja. Najbolji savet će vam dati vaš dermatolog, koji će vam u skladu sa vašim tipom kože i predložiti dalje adekvatne korake. Važno je da ne zaboravite da nepravilnosti nisu jedina indikacija za otpočanjanje nege, već da je to rutina koju moramo da ubacimo u svoj svakodnevni raspored, a naša koža će nam uzvratiti lepim, zdravim i mladalačkim izgledom.

Do lepe kože u četiri koraka

Osnovni koraci u nezi kože su čišćenje, toniranje, nega i adekvatna zaštita. Prvi korak uvek mora da bude temeljno, ali nežno čišćenje. Tokom noći u procesu regeneracije koža produkuje sebum, koji jutarnjim umivanjem otklanjamo i spremamo kožu za dnevnu negu. Očišćena koža bolje apsorbuje aktivne supstance iz daljih koraka nege. Tonik otklanja ostatke od preparata za čišćenje, osvežava i vraća Ph koži. Nega podrazumeva aplikaciju različitih proizvoda koji hidriraju ili deluju na razna stanja kože. Zaštita od sunca je imperativ, posebno u letnjim danima ili na planini, tj. u svim stanjima kada je vaša koža izložena štetnim UV zracima, koji dokazano utiču na starenje, ali i mnogobrojne patologije kože.

Dr Jovana Majstorović FOTO: Privatna arhiva

Jutarnji i večernji rituali za vašu lepu i negovanu kožu

Negu kože bi uobičajeno trebalo praktikovati dva puta dnevno, ujutru i uveče, mada, u zavisnosti od individualnih potreba, stanja kože, ali i okolnosti, moguće je ovu rutinu i modifikovati.

Jutarnja nega se sastoji od čišćenja, toniranja (ovaj korak se sve više u modernim rutinama izbacuje), zatim, ukoliko koristite serume i koncentrate, potrebno ih je naneti na sveže opranu i toniranu kožu, kako bi njihova apsorpcija bila najbolja, a posle toga tek naneti hidratantnu dnevnu kremu.

Večernja nega obavezno počinje skidanjem brojnih ostataka od šminke, ali i prljavštine koju tokom dana akumuliramo. Potom ponavljamo korak toniranja i upotrebu seruma i koncentrata, a zatim pripremamo kožu za spavanje hranljivim nočnim kremama.

Koža koja je sklona nepravilnostima ima svoju liniju preparata koju ubacujemo u rutinu pre završne hidratantne kreme.

Pored ovih svakodnevnih koraka, vašoj koži je jednom do dva puta nedeljno neophodan piling koji će otkloniti mrtve ćelije, jednom mesečno profesionalno čiščenje, kao i u zavisnosti od individualnih problema, ali i želja dodatni saveti i tretmani kako dubinskog čišćenja, hidratacije tako i različitih anti aging i skin care procedura u dogovoru sa vašim dermatologom i kozmetičarem.

Pored nege spolja, nikako ne smemo zaboraviti i na negu koja dolazi iznutra. Vaša koža će pokazati kada niste dovoljno naspavani ili je vaša ishrana neizbalansirana ili nekvalitetna. Zapamtite da samo kombinacija zdrave ishrane, kvalitetnog sna i adekvatne nege dovodi do lepe i negovane kože koja je spremna da odoli svih izazovima oštećenja i starenja.

Autor: Dr Jovana Majstorović

O autoru:

Dr Jovana Majstorović, doktorka medicine na završnoj godini specijalizacije iz Dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon ispunjava upisom na Specijalizaciju 2017. godine koju u narednim mesecima i završava. Članica je Evropskog udruženja Dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra. Upravo koncept holističnog pristupa koži, ali i lepoti nudi svojim pacijentima u ordinaciji na Vračaru.