na vrh

Kako pravilno skinuti šminku?

Treba znati kako se šminka pravilno skida FOTO: Unsplash
Treba znati kako se šminka pravilno skida FOTO: Unsplash

Nepravilno i brzinsko skidanje šminke sa očiju može dugoročno uzrokovati iritacije i upale područja oko očiju. Kada skidate šminku sa očiju, da li kožu brišete tupferima dok nije potpuno čista, ili energično ribate sredstvom za čišćenje kako biste uklonili sve tragove pigmenta i maskare?

- Kao što je važno skidati šminku pre spavanja, imajte na umu da je jednako važan i način na koji šminku skidate. Stalni fizički stres (poput gorepomenutog ribanja i trčjanja) može oštetiti kožu kapaka, pogoršati fine bore, a može čak podstaći i opadanje trepavica - rekla je za MBG dermatološkinja Džini Dauni.

Pametno odaberite sredstvo za uklanjanje šminke. Mnoga tradicionalna prepuna su alkohola i sastojaka koji mogu oštetiti kožu i izazvati iritaciju, posebno oko osetljivog područja oko očiju. Maramice za skidanje šminke mogu biti posebno abrazivne jer fizičko trljanje može dovesti do iritacije i pojave novih bora na koži.

Šminka FOTO: Unsplash

Umesto toga, stručnjaci predlažu da se odlučite za jednu od ove dve metode: dvostruko čišćenje (uljem za čišćenje ili balzamom) ili skidanje šminke pamučnim tupferom natopljenom prirodnim sredstvom za uklanjanje šminke na bazi ulja. Obe metode su nežne, a vaše oči i lice biće vam zahvalni.

Ako upotrebljavate ulje za čišćenje ili balzam, namažite proizvod na lice i vrat. Masirajte kožu kako biste šminku olabavili s površine kože, ali pazite da ne budete grubi.

- Odvojte jedan minut da ulje nanesete na kožu. Ulje otapa šminku, pa ovde ne morate da budete grubi. Laganim potezima prema dole uklonite tvrdoglavu maskaru i a pigmente s kapaka pomoću nežnih kružnih pokreta - objašanjava holistička estetičarka Brita Plag i dodaje da, ako se odlučite za ulje, morate biti izuzetno oprezni sa područjem oko očiju.

Pročitajte još: Kako negovati kožu lica u proleće?

Ako se pak odlučite za pamučne tupfere za višekratnu upotrebu, jednostavno natopite tupfer odabranim sredstvu za uklanjanje (kokosovim uljem, micelarnom vodom ili sličnim preparatom) i pritisnite na zatvorene oči te tako držite barem jedan minut.

Nemojte trljati, neka vam proizvod upije šminku s očiju. Potom polako ostatke obrišite i operite lice s vodom.

Stalna iritacija na tom području može dovesti do niza problema. Bolje je u startu nabaviti preporučene preparate i odvojiti malo vremena za skidanje šminke, nego rizikovati iritacije pa i moguće upale očiju i područja oko očiju.

Autor: MNG i Pre svega zdravlje