na vrh

Kako negovati kožu lica u proleće?

Nega lica FOTO: Unsplash
Nega lica FOTO: Unsplash

Hidratacija lica je tema aktuelna tokom cele godine, a na prelazu godišnjih doba je naročito važno da joj se posveti posebna pažnja, kako bi se koža optimalno prilagodila novim uslovima i temperaturama.

Kako celo telo zahteva detoksikaciju, tako i lice ima svoje potrebe. Bez obzira na to da li imate osetljivu ili nešto otporniju kožu, hidratacija kože je obavezan deo pripreme za proleće, pa bi trebalo da obratite pažnju na nekoliko stvari koje će lice uspešno “izvući” iz šalova, visokih kragni i svega što ga je skrivalo tokom hladne zime.

Zašto je važna prolećna hidratacija lica i kako je primenjivati?

Hidratacija lica je jedan od najvažnijih aspekata nege, koji višestruko utiče na to kako izgledamo, ali i kako se osećamo. Kako je upravo lice to koje ostavlja prvi utisak o osobi, važno je da se pobrinete da ono uvek izgleda hidrirano i zdravo, a naročito nakon zime čiji specifični vremenski uslovi “umore” lice i oduzmu koži sjaj. 

Osim što će oporaviti kožu od hladnih vremenskih uslova, prolećna hidratacija lica će usporiti proces starenja, otkloniti toksine sa kože i preduprediti akne i depigmentacije. Najbolja stvar kod hidratacije lica je ta što ovakav tretman možete primenjivati kod kuće u sopstvenoj režiji, uz samo nekoliko kvalitetnih preparata koji optimalno deluju na kožu lica. 

Za ove rituale nege uvek se možete osloniti na dr Wolfin proizvode namenjenje hidrataciji kože, koji ujedno garantuju potpuno prirodan i zdrav tretman vašeg lica. Evo odakle bi trebalo početi. 

Priuštite koži lica dobar piling i kvalitetne kreme

Prolećna hidratacija lica počinje kvalitetnim pilingom čija je svrha da ukloni odumrle stanice na licu i očisti površinski sloj kože. Možda se taj površinski sloj, isušeni sloj kože na licu ne vidi na prvi pogled, ali sigurno je da ni vaše lice nije ostalo imuno na vetar, hladnoću, pa i stres, što je ostavilo traga i na koži lica. 

Tek kada primenite kvalitetan piling uz nekoliko osvežavajućih maski za lice, primetićete na licu onaj sjaj koji se skoro potpuno izgubio tokom zimskih meseci. Nakon što ste otklonili mrtve ćelije sa površine kože, ona je spremna za dalju negu, jer sada može u potpunosti da iskoristi sve sastojke iz kreme koju ćete koristiti duži period. Prirodne kreme sa kvalitetnim sastavom, koje sadrže prirodna ulja visoke efikasnosti su izbor sa kojim nećete pogrešiti. Preporuka je da se odlučiti za kremu namenjenu dubinskoj hidrataciji, koja će vašem licu priuštiti adekvatan tretman na prelazu godišnjih doba. 

Zaštita od sunca FOTO: Unsplash

Zaštite kožu od sunca i drugih spoljnih nadržaja

Znamo da su sunčani dani sve što želite nakon duge zime i tmurnog vremena, ali naglo sunčanje može biti štetno za kožu, jednako kao i vetar i drugi spoljni faktori koji utiču na njeno isušivanje. 

Pre nego što se smestite u baštu nekog kafića i počnete da upijate sunce, savetujemo da se zaštitite kvalitetnim preparatima sa uljem maline ili uljem jojobe u svom sastavu, jer je naučno potvđeno da ovo ulje efikasno štiti kožu od svih spoljnih uticaja, uključujući i sunčanje. 

Naravno, u ovu svrhu možete upotrebiti i klasične kreme za sunčanje, a sunčane naočare, flašica vode i poneka voćka će savršeno upotpuniti ovaj mali tretman nege koji priuštite koži prilikom prolećnog sunčanja. 

Hidratacija kože zahteva i negu usana

Nega lica u proleće podrazumeva više od T zone kojoj obično pridajemo najviše pažnje. Naravno, mislimo na usne koje zahtevaju posebnu hidrataciju i negu kako bi ostale nežne i zdrave. 

Razlog više da se usnama posvetite malo više je taj što se one ne regenerišu tako brzo kao koža, pa je na usne ponekad potrbeno naneti balzam više puta u toku dana, dok na lice kremu nanosite obično jednom ili dva puta dnevno. 

Iako hidratantne kreme mogu donekle zaštiti usne i sprečiti njihovo isušivanje, one nisu dovoljne za regeneraciju koja im je nephodna. Zato vam je potreban kvalitetan prirodni balzam sa laganom formulom, bez hemijskih, agresivnih supstanci. Balzam nanosite više puta dnevno, tako da potpuno predupredite isušivanje, dehidraciju i ispucalost usana. 

Negujte predeo oko očiju

Deo svakodnevnih rituala nege, pogotovo u vreme kada nastupa proleće, trebalo bi da bude i posebna nega predela oko očiju. Svi znamo koliko je ovaj deo osetljiv na spoljne nadražaje, ali i na godine, budući da se znakovi starenja, stresa ili umora najpre vide kroz sitne borice koje se na ovom delu pojavljuju. 

Kako bi se proleće na vašem licu odrazilo na najbolji mogući način, neka se u vašem neseseru uvek nađe krema sa većim udelom hijaluronske kiseline. Ovakav proizvod će na pravi način negovati područje oko očiju i učiniti da celokupna hidratacija lica pred proleće bude kompletna. 

Nega oko očiju FOTO: Unsplash

Hidratacija i nega lica nije potpuna bez zdrave ishrane 

O lepom i negovanom licu je teško govoriti, a izostaviti pri tom zdrav način ishrane. Sve vitamine koje ste konzumirali tokom zime da biste predupredili prehladu, potrebni su vam i u proleće. Prolećna nega lica ne podrazumeva samo kreme i kozmetiku, već i kvalitetne namirnice koje se konzumiraju na dnevnom nivou. 

Ono što unosimo u organizam u velikoj meri se održava na kožu, pa sa dolaskom lepših dana ne bi trebalo zanemariti zdravu ishranu koja uključuje mnogo svežeg voća i povrća, kao i barem 2l vode dnevno, koja naročito dobro utiče na čišćenje lica od akni i vraćanje starog sjaja na koži. 

Uz kvalitetne preparate, dovoljno sna, mnogo vitamina za kožu i svest o tome koliko lice zahteva brige na dnevnom nivou, prolećna hidratacija kože pružiće vam lep izgled i zdrav sjaj koji će vas učiniti lepšim i bez trunke šminke. Uživajte u prolećnim danima u svom najlepšem izdanju!

Autor: Dr Wolfin