na vrh

Zašto je micelarna voda najprodavaniji i omiljeni proizvod današnjice?

Nega lica FOTO: Unsplash
Nega lica FOTO: Unsplash

Danas, kada brzo živimo, jurimo sa mesta na mesto i vrlo često mrtvi umorni dođemo kući, nemamo dovoljno vremena da se posvetim svim onim standardnim koracima nege. Zato sa pravom najveću popularnost danas imaju proizvodi koji brzo i efikasno vode računa o našoj koži. Sigurno ne postoji niko od nas, ko u svom kupatilu ne poseduje makar jednu flašicu ove, takozvano čudotvorne tečnosti, a to dokazuje i činjenica da se na svake tri sekundi u svetu proda po jedna bočiča micelarne vode određenog brenda.

Šta je micelarna voda?

Micelarna voda je tečnost čija je svrha da očisti kožu od ostataka šminke,  prljavštine, znoja, sebuma ali i ostataka svega onoga što u toku dana akumuliramo na svojoj koži. Za razliku od ostalih vrlo agresivnih sredstava za čišćenje, ona vrlo nežno prijanja na kožu, ne skida gornji sloj i vrlo efikasno eliminiše sve prljavštine samo jednim potezom.

Zašto je micelarna voda revolucionarni proizvod?

Pre pojave micelarnih voda, uobičajeni načini skidanja šminke su bili rukavicom, maramicama ili posebnim tonicima i losionima koji su bili namenjeni za ovu svrhu. Rukavica i maramice su dosta agresivnije, takozvane fizičke metode, koja dovodi do mikro-trauma i oštećenja površinskog sloja kože. Posebno kod onih sa osetljivijom kožom ovaj način skidanja šminke je dosta neprijatan praćen peckanjem i nelagodom. Losioni i mleka su dosta prijatniji ali i složeniji metod koji zahteva dodatno ispiranje, a vrlo često izazivaju nadražaj očiju, posebno nakon teške šminke, koja iziskuje više trljanja. Micelarne vode sadrže estre masnih kiselina, koje čuvaju epidermis i ne dozvoljavaju oštećenje kože. Micelarna voda je nežna, praktična i efikasna u jednom potezu i baš zato je postala imperativ u kozmetičkoj torbici svakoga od nas, bez obzira na pol, uzrast ili stil života.

Nega lica FOTO: Unsplash

Kako deluje micelarna voda?

Sigurno da se mnogi pitaju na koji način je ova providna tečnost nalik vodi toliko efikasna. Tajna je u takozvanim Micelama, po kojima je i dobila ime. Osnovni sastojak micela su surfaktanti ili sredstva za pranje, koji se nalaze u mnogim drugim proizvodima. Oni imaju dva dela, i to hidrofilnu glavu koja voli vodu i hidrofobni rep koji voli ulja. Upravo ovaj hemijski process na osnovu koga surfaktanti funkcionišu, se koristi da povežu vodu i ulje, stvarajući emulziju, i u mnogim drugim proizvodima kako u kozmetici, tako i u prehrambenoj industriji, na primer majonez se pravi po ovom principu. Micelarna voda se uobičajeno sipa na tupfer koji je napravljen od celuloze koja je polarna, pa se za nju zakače kao magnetom hidrofilne glave, dok hidrofobni rep kupi prljavrštinu, znoj, sebum i ostatke od šminke.

Šta je razlika između obične i micelarne vode?

Obična voda sadrži kalcijum i hlor koji potencijalno mogu da iritiraju kožu, posebno kod osoba koje su sklone alergijama. Termalne vode su dobre za osveženje, ali ne sadrže potrebne sastojke za čišćenje kože. Micelarna voda čisti, ali ne oštećuje strukturu kože.

Kada se koristi micelarna voda?

Tačan odgovor je uvek i svuda. Uobičajeno se koristi ujutru i uveče, kao dodatak standardnoj rutini, ali i vrlo često kao jedini proizvod. Idealna je i vrlo praktična za putovanja, posle fizičke aktivnosti, ili u svakom momentu kada vam je neophodno da osvežite i očistite svoju kožu. Pored uobičajene svrhe čišćenja kože, ona skida šminku, ali i popravlja sve potencijalne greške tokom šminkanja. Stavite ja na štapić za uši i obrišite višak šminke. Ona vrlo efikasno može i da bude sredstvo za pranje vaših četkica za šminkanje. Sipajte micelarnu vodu u čašicu i u nju uronite sve vase četkice za šminkanje. Vrlo brzo čete se iznenaditi šta je sve očistila. U koliko vam se desi da napravite fleku na odeći, sipajte malo micelarne vode i fleke će misteriozno izbledeti.

Dr Jovana Majstorović FOTO: Privatna arhiva

Kako izabrati pravu micelarnu vodu za vašu kožu

Kao i svaki proizvod koji koristite i za micelarnu vodu je važno da znate da u zavisnosti od tipa vase kože postoje posebne linije, koje su pravljene da bi zadovoljile potrebe vaše kože. Zato ukoliko imate masnu i kožu sklonu aknama za vas je idealna micelarna voda koja deluje na lučenje sebuma, ukoliko imate osetljivu kožu za vas je posebna blaža linija koja neguje i čuva vašu osetljivu kožu, ukoliko imate normalnu kožu ili dehidriranu za vas su namenjene linije koje su prilagođene vašem tipu kože.

Zbog velike popularnosti, ali i potražnje svi poznati beauty brendovi u svojim linijama imaju ovaj proizvod. Zato vrlo često postavljamo pitanje kako da na pravi način odaberemo onu koja je najbolja za nas. Nažalost, vrlo često je cena ta koja  presudi, a kada su proizvodi koje stavljate na lice u pitanju zaista nemojte da dopustite da vam cena bude osnovni kriterijum. Moja preporuka su micelarne vode dermatoloških laboratorija, koje ne samo što su rađene po najsavremenijim dermatološkim pravilima, već i pored njihove osnovne namene prilagođene su potrebama vase kože. One ne sadrže alkohol ni parabene, hipoalergijske su,oftamološki testirane, odlično prijanjaju koži i čuvaju njen hidrolipidni film.

Autor: Dr Jovana Majstorović

O autoru:

Dr Jovana Majstorović, doktorka medicine na završnoj godini specijalizacije iz Dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon ispunjava upisom na Specijalizaciju 2017. godine koju u narednim mesecima i završava. Članica je Evropskog udruženja Dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra. Upravo koncept holističnog pristupa koži, ali i lepoti nudi svojim pacijentima u ordinaciji na Vračaru.