na vrh

NEGA NOKTIJU: Šta sve morate da znate i koja je adekvatna nega?

Nokti FOTO: Unsplash
Nokti FOTO: Unsplash
  • Nokti FOTO: Unsplash
  • Nokti FOTO: Unsplash
  • Nega FOTO: Unsplash
  • Nokti FOTO: Unsplash

Pored toga što su estetski važni, nokti predstavljaju ogledalo stanja celog organizma. Često zaboravimo da ih adekvatno negujemo, a neretko ih u želji da deluju lepo i negovano, preagresivno stilizujemo.

Šta morate da znate o noktima?

Prosečno nokti na rukama rastu 3.5 mm mesečno, dok na stopalima značajno sporije, oko 1.6 mm mesečno.

Najčešće oboljenje nokta su gljivične infekcije, sa kojima se makar jednom tokom života susretne skoro 90% stanovništva.

Nokti FOTO: Unsplash

Gljivične infekcije nokata se lako mogu dobiti, na bazenu,plaži, od neudobne obuče, od vlažne sredine, a jako dugo i uporno leče.

Lomljivi i krti nokti često su signal nedostataka određenih važnih nutritijenata u organizmu.

Melanom se često nalazi u zoni noktiju, pa je jako važno kontrolisati izgled nokatne ploče, kako bi se na vreme sprečilo širenje ove maligne bolesti.

Kako da adekvatno negujete nokte?

Nokti i zanoktice, traže hidrataciju kao i ostatak važeg tela. Uveče pred spavanje namažite zanoktice i nokte uljem za negu, to može biti ciljano napravljen proizvod ili maslinovo, kokosovo ulje.

Vodite računa da Vam stopala i šake ne budu vlažni, jer je to idealna sredina za razvoj gljivičnih infekcija. Uvek obrišite sve nokte i zonu oko njih.

Nokti FOTO: Unsplash

Nosite pamučne bele čarape, a na rukama ukoliko nosite rukavice, menjajte ih na maksimalno sat vremena. Nakon toga operite ruke i dobro ih osušite.

Budite oprezni sa instrumentima za manikir, da su čak iako ih samo Vi koristite, sterilisani, čisti i adekvatno čuvani.

Nokte secite, najbolje u kadi, ili neposredno nakon, jer su tada nalmekši i najlakše ih je oblikovati.

Dr Jovana Majstorović FOTO: Privatna arhiva

Ukoliko mažete lak na nokte, uvek koristite providnu bazu, kako biste sprečili obojavanje nokta, posebno bitno kod tamnijih boja.

Lak ukljanjajte uljem za skidanje, nikada ne grebite ili gulite nokat.

Pravite pauzu od laka, kako bi se vaši nokti oporavili ali i kako biste videli kako izgleda Vaš nokat kada na njemu nema laka.

Ukoliko primetite da su Vam nokti lomljivi, zadebljani, prebojeni ili vidite na njima neke pigmentne promene koje ranije niste imali, pravo je vreme da se javite Vašem dermatologu.

Ne zaboravite da kada radite trajni lak ili gel, na ruke namažete kremu sa zaštitnim faktorom, kako biste sačuvali kožu ruku od preranog starenja i pigmentnih promena.

Autor: Dr Jovana Majstorović

O autoru:

Dr Jovana Majstorović, doktorka medicine na završnoj godini specijalizacije iz Dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon ispunjava upisom na Specijalizaciju 2017. godine koju u narednim mesecima i završava. Članica je Evropskog udruženja Dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra. Upravo koncept holističnog pristupa koži, ali i lepoti nudi svojim pacijentima u ordinaciji na Vračaru.