na vrh

NEGA U TRIDESETIM: 7 rituala koji pomažu da koža što duže ostane zdrava, negovana i mlada

Negujte kožu u tridesetim FOTO: Unsplash
Negujte kožu u tridesetim FOTO: Unsplash

U tridesetim na koži već počinjemo da vidimo prve znake starenja u vidu borica i hiperpigmentacija. Kako već nakon dvadeset pete godine koža počinje da se sporije regeneriše i da manje produkuje kolagen, tridesete su idealne, ukoliko već niste počeli da implementirate anti aging rutine, ali i da prve znake starenja ublažite dok su još u početnoj fazi.

Poslednjih decenija sve više ljudi pati i od nepravilnosti kože, koje su karakteristične za adolescenciju, pa ukoliko ste među njima, prvi korak je da stavite pod kontrolu akne. Najčešća greška je upravo lečenjem akni dovesti do isušivanja i dehidratacije kože, koja sa tako narušenom kožnom barijerom postaje osetljiva i reaktivna.

Negujte kožu u tridesetim da ostane što duže mlada FOTO: Unsplash

Koji su osnovni koraci u rutini za negu kože za 30+ godina?

Čišćenje je prvi i obavezan korak. Nikada ne preskačite čišćenje, ukoliko vam je dva puta previše, onda uveče obavezno detaljno očistite kožu, a ujutru se umijte mlakom ka hladnijom vodom. U tridesetim ukoliko vam je koža masna, koristite umivalice za masnu ali osetljivu kožu, koje će biti blage prema vašoj koži, a opet temeljno očistiti sve prljavštine. Za suvu i osetljivu kožu postoje posebno dizajnirane umivalice sa hijaluronskom kiselinom, koje nežno čiste ali i hidraraju kožu.

Pročitajte još: Poslušajte reč lekara - Osam praktičnih saveta za negu od sunca

Antioksidansi, ukoliko do sada niste krenuli da ih koristite, sada je pravo preme. Antioksidanski sprečavaju oštećenja kože od strane raznim spoljašnjih agenasa, a često kao na primer Vitamin C deluju i na hiperpigmentacije, koje su jedan od osnovnih problema kože u tridesetim. Vitamin C kao glavni predstavnik antioksidanasa koristite ujutru, kako bi Vas preko celog dana štitio od različitih spoljašnjih faktora. Obratite pažnju da vam je bočica sa vitaminom C u tamnoj sredini, kako bi ovaj vrlo nestabilan preparat sačuvao sva svoja svojstva.

Negujte kožu u tridesetim da ostane što duže mlada FOTO: Unsplash

Hidratacija, osnovni korak i ujutru i uveče, ukoliko vam je koža previše suva, možete uključiti i serume na bazi hijaluronske kiseline u svoju večernju rutinu.

Retinol, idealan sastojak kako za rešavanje akni, tako i za sve promene u vidu hiperpigmentacija, lakih bora. Oprezno sa njim, uvodite ga postepeno, jer može da bude iritantan i da isušuje kožu.

Eksfolijacija, je važan korak uklanjanja mrtvog površinskog sloja. Treba imati u vidu da preterana eksfolijacija takođe nije dobra i da može da ošteti kožu.

Zaštita od sunca, jedan od osnovnih preventivnih modaliteta kako u spečavanju nastanka karcinoma kože, tako i u prevenciji starenja kože. Uvek koristite kreme sa zaštitnim faktorom, posebno u letnjim mesecima. Nanosite ih na 2-3 sata, posebno nakon kupanja, znojenja.

Ciljani tretmani, u zavisnosti od potreba kože, mogu se sprovesti ciljani tretmani za uklanjanje hiperpigmenatacija, akni. U tridesetim je pravo vreme da krenete sa minimalno agresivnim estetskim tretmanima, koji će vašoj koži pomoći da duže ostane zdrava, negovana i mlada. To su tretmani mezoterapije, biorevitalizacije, stimulatori kolagena ili PRP.

Dr Jovana Majstorović FOTO: Privatna arhiva

Autor:

Dr Jovana Majstorović

O autoru:

Dr Jovana Majstorović, doktorka medicine na završnoj godini specijalizacije iz Dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon ispunjava upisom na Specijalizaciju 2017. godine koju u narednim mesecima i završava. Članica je Evropskog udruženja Dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra. Upravo koncept holističnog pristupa koži, ali i lepoti nudi svojim pacijentima u ordinaciji na Vračaru.