na vrh

Kako pravilno oprati kosu? Da li poštujete ovih pet pravila?

Kako pravilno oprati kosu FOTO: Unsplash
Kako pravilno oprati kosu FOTO: Unsplash

Kako pravilno oprati kosu? Kada čujete ovu rečenicu, sigurno ćete se zapitati da li vi to radite baš onako kako bi trebalo!

Iako zvuči pomalo smešno, i, verovatno mnogi misle da to nije nikakva filozofija, verujte, kada je u pitanju pravilno pranje kose, morate da znate da neke stvari koje radi veliki broj žena, nikako nisu ni poželjne, niti dobre za kosu.

Pročitajte još: Osnovni tipovi kože: Kako da prepoznate kom pripada tvoja?

Ovih pet pravila morate da ispoštujete, ako želite da vaša kosa ne trpi.

Prvo pravilo je da nikako to ne radite agresivno i da svojim noktima nikako grubo ne pritiskate svoju kožu glave. A, znate zbog čega? Iako vam se čini da ćete je jedino tako dobro oprati, verujte, to je kontraproduktivno. Tim agresivnim pokretima samo ćete iziritirati kožu glave. I, ne samo to. Ovo posebno važi za one kojima se kosa brzo masti, jer će agresivnim pranjem dodatno iziritirati kožu. Treba da masirate kožu glave jagodicama prstiju, nikako noktima, i, verujte, opraćete je dobro.

Kako pravilno oprati kosu? FOTO: Unsplash

Drugo pravilo je da mokru kosu nikako ne češljajte, i ne vezujete. Takođe, nikako nemojte da spavate sa mokrom kosom. Kada je kosa mokra, ona je u najdelikatnijem svom stanju, pa ako je budete dodatno češljali, vezivali, možete da je iskidate.

Treće pravilo je da šampon ne stavljajte na krajeve, već na koren, odnosno na gornji deo glave, jer krajevi su svakako suvi, a šamponi dodatno isušuju dlaku.

Pročitajte još: Egipatska depilacija - spas za žene, a možete je uraditi same

Četvrto pravilo je takozvano hladno ispiranje. Najzdravije za vašu kosu jeste da je ispirate hladnom vodom, zato što je ona dok je mokra osetljiva, topla voda je čini još osetljivijom, a hladna je ojača.

Peto pravilo se tiče nanošenja maski za kosu. Kada nanosite masku, treba da dodate na nju malo vode kako bi je naneli i rasporedili po celoj kosi. Nije dobro da maska bude samo na jednom delu.

Autor: Life magazin