na vrh

Kreme za lice sa zaštitnim faktorom: Zašto je važno koristiti ih, koji je njihov sastav i kako ih odabrati?

Krema za lice FOTO:Unsplash
Krema za lice FOTO:Unsplash

Mnogo se priča o benefitima SPF krema za lice, a da li znate zašto je toliko važno koristiti ih?

Razloga je mnogo, jer zaštita od sunca predstavlja jedan od preduslova za održavanje mladolike kože. Bez obzira na tip kože i boju tena – zaštita od sunca je neophodna svima. Leto i sunce su sinonim za odmor, ali upravo tada mogu nastati i veliki problemi sa kožom, koji uglavnom isplivaju nakon godina neadekvatne nege i prekomernog sunčanja. 

Pročitajte još: Negujte kožu u tridesetim da ostane što duže mlada

Upravo zato želimo da ukažemo na to koliko je važna pravilna nega i SPF kozmetika, a lice, kao najizloženiji i najosetljiviji deo tela, najviše i trpi. SPF krema za lice zato treba da postane deo svakodnevne rutine, i to ne samo u letnjem periodu.

Zašto je važno koristiti SPF kreme

SPF kreme je važno koristiti kako biste sprečili oštećenja i oboljenja kože uzrokovana suncem. Tamniji ten i dobro raspoloženje koje nam donosi sunčanje, često su praćeni opekotina, kasnije i flekama na koži, a u nekim slučajevima dolazi i do pojave melanoma. Adekvatna SPF zaštita zato ne sme biti zanemarena ni tokom letovanja, ali ni tokom svakodnevnih aktivnosti koje izvodite napolju.

Najpre, SPF faktor predstavlja stepen zaštite od UVB zraka, a brojke na ambalažama krema za sunčanje govore koji procenat UVB zraka dopire do vaše kože. Tako faktor 30 znači da 1 od 30 ovih zraka dopire do kože, faktor 50 znači 1 od 50 i slično. Što veći faktor, to je manja prodornost štetnih zraka do vaše kože. Ako vam je stalo do tamnijeg tena, visok faktor ne znači da nećete dobiti preplanulu boju. 

Kada je u pitanju lice, koža na ovom delu tela je znatno drugačija od ostalih regija. Osetljivija je u odnosu na ostatak tela, izloženija štetnim uticajima iz spoljašnje sredine, te zahteva i pažljiviju negu. To znači da bi na lice trebalo nanositi jači SPF faktor nego na druge delove tela, a kada je u pitanju svakodnevna nega, slobodno možete koristiti kreme sa zaštitnim faktorom i ispod šminke, kao redovni korak u dnevnoj nezi lica. 

Kreme za lice sa SPF faktorom doprineće i tome da sprečite prevremeno starenje kože lica, jer je sunce, nažalost, jedan od glavnih neprijatelja mlade kože, te ubrzava proces njenog starenja. 

Koji je sastav krema sa zaštitnim faktorom?

Kada je reč o sastavu krema sa zaštitnim faktorom, treba biti posebno obazriv. Naime, neka istraživanja su pokazala da preko 70 odsto dostupnih proizvoda sa zaštitom od sunčevih zraka sadrži popriličan broj zabrinjavajućih sastojaka. Neki od njih utiču čak i na rad hormona. 

Dakle, važno je obratiti pažnju na neke od navedenih stavki:

Birajte mineralne, a ne hemijske sastojke – hemijski sastojci proizvedeni u laboratoriji upijaju štetne zrake, dok minerali u dovoljnoj meri blokiraju zrake, tako da je bolje odlučiti se za ove druge jer su bezbedne, lakše se spiraju sa kože i odbijaju zrake, za razliku od hemijskih supstanci koje mogu biti jako efikasne u zaštiti, ali njihov sastav ulazi dikretno u krvotok i ostaje nekoliko dana u organizmu, a funkcionišu tako što apsorbuju UV zrake i pretvaraju ih u toplotu.

Birajte kreme koje sadrže cink-oksid jer ovaj sastojak štiti i od UVA i od UVB zraka, te predstavlja dobru prevenciju starenja kože. Što je veći faktor, to je i količina cink-oksida veća. 

Birajte kreme bez kiselina – glikolne, laktične, retinola, retinoične, kao i  bez vitamina A. Ove kiseline reaguju na sunčeve zrake i ne smeju biti sastojak zaštitnih krema.

Krema za lice FOTO: Unsplash 

Kako odabrati zaštitni faktor?

Zaštitni faktor ima nekoliko nivoa, a na osnovu tipa vaše kože ćete i odabrati koji vam najviše odgovara. Niska zaštita podrazumeva SPF manji od 15, srednja od 15 do 29, visoka između 30 i 50, a veoma visoka preko 50. 

Kako god, kremu sa zaštitnim faktorom treba nanositi na svaka dva sata ukoliko ste duže vreme izloženi sunčanju. 

Faktor ćete odabrati i na osnovu toga kojim intenzitetom ćete biti izloženi suncu, tako da ako ste na letovanju, predlažemo da birate jače kreme koje imaju veći stepen zaštite. Ako imate svetliju put, visoki zaštitni faktor se podrazumeva. 

Hidratantna krema sa zaštitnim faktorom

Iako je verovatno ustaljeno mišljenje da kreme za zaštitnim faktorom moraju biti teške i masne, praksa je pokazala da postoje i hidratantne kreme koje su i te kako efikasne u zaštiti, a prednost je u tome što se lakše upijaju, što može biti i efikasnije u samoj zaštiti od sunca. Na tržištu postoje brojne hidratantne kreme sa zaštitnim faktorima, tako da ukoliko imate masniju kožu, slobodno se možete odlučiti za neku od hidratantnih krema bez straha da su manje efikasne od masnih proizvoda. Kozmetička industrija je dovoljno napredovala da u laganim formulama može pružiti adekvatnu zaštitu od sunca.

Dnevna krema sa zaštitnim faktorom

Dnevna krema sa zaštitnim faktorom je nešto što treba da postane deo svakodnevne rutine. Naime, ove kreme su idealna zaštita pri svakodnevnom kretanju, možete ih koristiti i kao podlogu za šminku, a njeni efekti su višestruki. Osim što štiti kožu od sunčevih zraka, dnevna krema sa zaštitnim faktorom sadrži i druge korisne sastojke za svakodnevnu negu. Ova vrsta nege znatno utiče na starenje kože, odnosno usporava proces starenja i bilo bi dobro da je nanosite čak i tokom cele godine. 

Tonirana krema sa zaštitnim faktorom

Tonirana krema sa zaštitinim faktorom je pun pogodak jer može zameniti puder koji toliko smeta u letnjim mesecima. Koža pod šminkom tokom leta ume da pravi veliki problem jer joj makeup ne da diše, što se onda manifestuje prekomernim znojenjem, ali i estetski ume da bude veoma odbojno. Tonirane kreme sa zaštitnim faktorom su tu da reše ovaj problem, te da vas oslobode teških pudera. Mnogi proizvođači nude ovakve tonirane kreme, koje, kao i pudere, možete pronaći u više nijansi koje odgovaraju vašem tenu. Poznato je da tonirane kreme imaju laganiju teksturu od običnih pudera, tako da, ako već niste, toplija godišnja doba su pravo vreme da isprobate ovakav proizvod.

Autor: Pre svega zdravlje