na vrh

10 mitova u vezi sa negom kože

Nega FOTO: Unsplash
Nega FOTO: Unsplash

Nije li ironično to što je nekada glavni razlog loše nege kože kod ogromnog broja žena bila neinformisanost i nedovoljno razvijena kozmetička industrija, a danas je upravo suprotno?  

Hiperprodukcija beauty informacija, saveta i vesti, među kojima se mogu naći i neistinite informacije, kao i previše veliki izbor preparata na tržištu, otežali su pronalazak idealnih proizvoda, kao i dolazak do pravih, istinitih i relevantnih informacija u vezi sa negom našeg najvećeg organa.

Pre nego što pronađemo baš onaj, za nas, savršeni preparat koji će potpuno promeniti kvalitet i stanje kože, pre nego što utvrdimo šta je jutarnja i večernja rutina koja će u našem slučaju doneti najbolje rezultate i pre nego što obezbedimo koži hidrataciju, nahranjenost i elastičnost kakvu zaslužuje, moramo da se oslobodimo uvreženih mitova i neistina koje su nas u tome do sada sprečavale. 

U nastavku teksta otkrijte da li i vi padate na ovih 10 najrasprostranjenijih mitova:

1. Ulja ne bi smela da se koriste na masnoj ili kombinovanoj koži

Netačno! Naravno, postoje ulja koja ne bi trebalo koristiti bez obzira na tip kože koji imate (mineralna ulja, izopropil miristat, petrolatum…)ali i ona druga koja bi i masnoj ili kombinovanoj koži i te kako prijala! Potpuno je razumljivo zašto je lako poverovati u ovaj mit, jer se može učiniti da masnoj koži treba samo nešto da spere višak sebuma, a ne ulje, koje je dodatno zamašćuje. 

Ipak – ulja za lice, kako čista, tako i u vidu jednog od sastojka preparata za negu, mogu i te kako pogodovati masnoj i kombinovanoj koži lica.

Ona se ponašaju kao simulatori sebuma, tako signalizirajući dubljim slojevima kože da redukuje sebum koji proizvodi i koji kožu čini masnom. Ulja sadrže moćne prirodne sastojke koji mogu dubinski negovati kožu, imati anti-age dejstvo (ulje maline iz našeg antiox seruma poznato je po ovom svojstvu), pa čak i delovati protiv upalnih procesa (ulje čajevca na primer). 

Nega FOTO: Unsplash

2. Sve umivalice suše kožu i zato je najbolje koristiti samo vodu

Ni ovaj mit nije istinit. Ako koža steže posle umivalice, to znači da je ona sa njenog spoljnog sloja isprala sav sebum i naštetila hidrataciji. A ovo znači da sama umivalica nije dobra. Na primer, sapuni, čak i oni napravljeni na prirodnoj bazi, sa minimalno sastojaka, kao i gelovi i pene koje prave mehuriće prilikom dodira sa kožom i trljanja, poznati su po isušivanju kože i tome što štete njenog hidriranosti i negovanosti. 

Umivalica bi trebalo da se bazira na prirodnim sastojcima, da sadrži negujuće hidratore ili bogata ulja i lepo skida nečistoće i ostatke šminke, ostavljajući kožu nežnom i potpuno glatkom. Upravo takav je Dr Wolfin gel za umivanje i čišćenje lica. 

3. Suvoj koži lica treba što masnija i bogatija krema

Ako vam je predeo oko očiju izrazito suv, to ne znači da mu je potrebna masna krema. Preteške kreme uglavnom sadrže mineralna ulja, pretroleum i slične velike molekule koji ne prodiru u dubinske slojeve kože već daju samo površinski efekat hidriranosti i elastičnosti. Osim toga, ovakve kreme zbog masnog odsjaja i svoje težine uglavnom su namenjene za noćnu upotrebu, a pošto koža ne može da ih upije – višak završi u očima, što onda uzrokuje njihovu nadutost i iritiranost.

Nega predela oko očiju zato bi morala da se bazira na dovoljno laganim formulacijama koje koža s lakoćom može upiti i tako biti pogodna i za dnevnu upotrebu. Hidrirajući molekuli trebalo bi da budu dovoljno mali da mogu da prodru u dubinske slojeve kože i tako zaista podstaknu promenu. Naša okoloočna krema bogata je hijaluronom koji je jedan od najboljih hidratora, a dodatno je oplemenjena dragocenim uljima divlje ruže i jagorčevine, koji se ponašaju kao fenomenalni anti-age sastojci i deluju pogodno na elastičnost ove regije lica. 

Nega FOTO: Unsplash

4. Kad vitamin C pecka nakon nanošenja preparata to znači da radi

Sve što pecka, iritira ili boli koža definitivno ne voli, ne prija joj i “ne radi posao”! Zbog velike popularnosti vitamina C u svrhu nege mnoge kozmetičke kuće uključile su se u trku pravljenja preparata sa ovim sastojkom, te su neke od njih pokušale i da pronađu što lakšu i povoljniju formu ovog vitamina za svoj preparat. Uglavnom su to kiseline vitamina C (najrazličitije kiseline se inače uveliko koriste u kozmetici i mogu ostvariti izvanredne rezultate), koje nekim stanjima i tipovima kože prosto ne prijaju. I otud peckanje. 

Igrajte “na sigurno” i odaberite preparat na bazi vitamina C baziran na prirodnim sastojcima i uljima. Efikasan, a nežan – poput našeg seruma sa C vitaminom

5. Pravljenje kozmetike kod kuće bolje je od preparata iz drogerija i drugih prodavnica

Netačno! Ovaj mit je možda dosegao i najveće razmere. Istovremeno, on je i među najopasnijim mitovima u vezi sa kozmetikom. Trend pravljenja kozmetike kod kuće možda nalazite vrlo zabavnim, a možda je nekada produkt zaista i dao dobar rezultat. Ali ipak – to je izuzetno, izuzetno redak slučaj. Igranje sa pravljenjem kozmetike u kuhinji najčešće će dati neželjene efekte. Zbog čega?

Zato što je za molekule hrane skoro pa potpuno nemoguće da prodru u dublje slojeve kože. Osim toga, način kombinovanja različitih sastojaka treba ostaviti profesionalnim kozmetolozima i farmaceutima. Dr Wolfin kozmetika bazirana na prirodnim sastojcima, oslanja se na nauku u kreiranju formulacije i uzradi preparata i u tome je najveća tajna efikasnosti naših proizvoda. 

6. Pore se mogu suziti

Na žalost, još nije dokazano da se pore mogu suziti kozmetičkim preparatom, ali dobra formulacija može pomoći da tako na prvi pogled makar izgleda. 

7. Dobro je s vremena na vreme pustiti kožu da diše

Koža ne diše. Zato ni ovaj mit nije istinit. Ne preskačite svoje rutine nege kako biste nezaštićenu kožu izložili spoljnim uticajima – oni mogu ostvariti samo negativno dejstvo na njen površinski sloj. Upravo zato smo i osmilili naš City life set koji ciljano deluje na redukciju negativnih uticaja spoljne sredine na lice. 

8. Nenašminkano lice ne mora da se čisti uveče

Netačno! I ne samo da je netačan, ovaj mit je verovatno najveći krivac upalnih procesa, pojave akni i mitisera. Naime, iako na koži nema šminke, to ne znači da na njoj nema nečistoća, ostataka kreme, prašine i najrazličitijih negativnih uticaja iz životne sredine. Kožu treba čistiti dva puta dnevno – ujutru i uveče, bile prethodno našminkane ili ne. Ako imate jako suvo lice, onda je dovoljno samo uveče koristiti preparate za čišćenje.

9. Ostatke kreme sa prstiju iskoristiti za negu vrata

I ovo je bolje nego ne pridavati vratu nimalo pažnje, ali svakako je nedovoljno dobro. Vrat treba posmatrati kao produženi deo lica i pridavati mu jednako pažnje pri nezi. Dakle, istu količinu preparata koji stavite na lice, treba da stavite i na vrat. Ovo je naročito važno kada je u pitanju anti-age kozmetika, jer je vrat poznat kao deo tela na kome se među prvima pokazuju znaci starenja. Obezbedite mu zato adekvatnu negu.

10. Efikasna nega podrazumeva izdvajanje značajnih novčanih sredstava

Nega može biti vrlo povoljna kada se uzme u obzir sve što ima da ponudi. Samo treba da naučite kako da je birate. Istražite reputaciju brenda, pogledajte na kojim osnovama su utvrđene formulacije preparata i uvek gledajte liste sastojaka. 

Autor: Dr Wolfin