na vrh

Grlite se što više, zagrljaj je lekovit: Pomaže kod usamljenosti, depresije, ansioznosti, stresa, a utiče i na 'hormon ljubavi'

Zagrljaj FOTO: Unsplash
Zagrljaj FOTO: Unsplash

Zagrljaji imaju neverovatne moći na zdravlje celog organizma. Poput smeha, naučno je dokazano da i oni imaju lekovita svojstva, a pomažu i kod usamljenosti, depresije, anksioznosti i stresa.

Pročitajte još: Zašto praktikovati zen?

Istraživanja su pokazala da tokom i posle zagrljaja kortizol, hormon stresa pada, zato je zagrljaj blagotvoran za popravljanje raspoloženja, a ujedno smanjuje krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti. 

Zagrljaj FOTO: Unsplash

Najveće promene u nivou "hormona ljubavi" oksitocina zabeležene su posle zagrljaja osoba koje su zaljubljene. Međutim, i prijateljski zagrljaj ima jednako, ali nešto manje moćno dejstvo. Pored toga, ustanovljeno je da oksitocin ima snažnije učinke u zaštiti srca kod žena, a ujedno jača imunološki sistem i ublažava bol.

Pročitajte još: Meneghetti - luksuzni raj između Pule i Rovinja

Dugački zagrljaji podižu nivo serotonina, hormona sreće i stimulišu timus, žlezdu koja reguliše proizvodnju belih krvnih zrnaca i na taj način jača imunološki sistem.

Zagrljaj FOTO: Unsplash

Prednosti zagrljaja:

– Zagrljaj gradi poverenje i osećaj sigurnosti. To pomaže u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji

– Zagrljaji može instant povećati nivo oksitocina

– Dugački zagrljaji podižu nivo serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje i generalni osećaj sreće

– Zagrljaj jača imuni sistem. On stimuliše timus žlezdu, koja reguliše i uravnotežuje telesnu proizvodnju bielih krvnih zrnaca

– Grljenje opušta mišiće i napetost u telu. Takođe, zagrljaj može ublažiti bol

– Dobar zagrljaj doslovno smanjuje nivo kortizola – hormona stresa

– Zagrljaj može instantno popraviti raspoloženje

– Potpuno je besplatan!

Autor: Life magazin