na vrh

Brine o hiljadu kambodžanske dece: Kako je priča Skota Nisona vratila veru u ljude?

Deca u Kambodži FOTO: Unsplash
Deca u Kambodži FOTO: Unsplash

Prodao je vilu u Holivudu, porše i jahtu i otišao u Kambodžu kako bi sirotoj deci obezbedio hranu, krov nad glavom i edukaciju. Priča bivšeg lidera kompanije "20th Century Fox International" Skota Nisona uliva nadu, vraća veru u ljude, i podseća šta zaista znači biti čovek!

Pre desetak godina u Pnom Penu tokom snimanja filma, 86-godišnja Kambodžanka povukla je za ruku tadašnjeg izvršnog direktora iz Holivuda i odvela ga da vidi troje dece koji spavaju na deponiji, oboleli od tifusa. Onda mu je zazvonio telefon i sa druge strane čuo je tužni glas popularnog glumca koji je bio nesrećan jer u privatnom avionu nije bila obezbeđena voda koju on voli da pije.

– Moj život ne treba da bude tako težak – rekao je glumac u uvo direktoru koji je gledao kambodžansku decu koja se u najsurovijim uslovima bore za život.

Deca u Kambodži FOTO: Unsplash

Tako je i došlo do toga da Skot Nison, bivši lider kompanije “20th Century Fox International” napusti Holivud. Skot trenutno brine za više od 1.000 kambodžanske dece i njihove porodice. Samo u 2015. godini iškolovao je 2.257 dece, izgradio 180 kuća, izlečio skoro 40 hiljada najsiromašnijih, a u okviru njegovog programa bezbedno i zdravo je došlo na svet 914 dece.

Pročitajte još: Nekada ne jede po par dana: Nikola Vranić - od uspešnog baletana do beskućnika

Nosi počasnu očinsku titulu u brojnim kambodžanskim porodicama

Nison je u trenutku kada je dao otkaz zarađivao milion dolara godišnje (plus bonusi), a sada nosi počasnu očinsku titulu u brojnim kambodžanskim porodicama. Veći deo novca uložio je u osnivanje humanitarne organizacije u kojoj sada zarađuje 87 hiljada dolara godišnje.

Priču o velikom humanitarcu Skotu Nisonu podelio je Radioaktivni komarac na svom Fejsbuku i sve nas podsetio na ovog velikog čoveka.

Sva deca 1. januara slave zajedno rođendane

Nison je donirao pola miliona dolara da bi se osnovala posebna organizacija za zaštitu dece od seksualne eksploatacije i prisilnog rada, a 120 hiljada dolara otišlo je na račun neprofitne organizacije koja se trudi da reši krizu globalnog zagrevanja.

Za mnogu decu se ne zna kada su rođena, pa je Skot za sve njih organizovao da 1. januar bude dan rođendana i tada svi zajedno slave.

Autor: Life magazin