na vrh

Wine Vision by Open Balkan - Najveće regionalno vinsko okupljanje na Beogradskom sajmu

Vino FOTO: Unsplash
Vino FOTO: Unsplash

U četvrtak, 16. novembra, tačno u podne, otvaraju se vrata sajma Wine Vision by Open Balkan, najvećeg regionalnog vinskog okupljanja. Prvi dan, 16. novembar, biće rezervisan isključivo za poslovne posetioce i profesionalce iz vinskog sveta, dok će svi ostali, uz kupljenu ulaznicu, tokom naredna tri dana, do 19. novembra, u halama Beogradskog sajma moći da vide sve sajamske sadržaje.

Sajam Wine Vision je "dragulj u kruni" inicijative Otvoreni Balkan koja povezuje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, i vina i destilati ovih država biće u centru pažnje velikog događaja.

Pročitajte još: Tu, gde počinje nebo - vinarija Despotika

Obilazak sajma i ove godine biće zadatak koji zahteva pažljivo planiranje i selekciju, jer će ukupno biti čak 604 izlagača, čiji će štandovi zauzeti ukupnu površinu od jednog hektara! Srbija će biti zastupljena sa 260 izlagača, Severna Makedonija sa 74 i Albanija sa 21.

Pored zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan čija će vina biti u fokusu sajma, kao i drugih zemalja našeg regiona – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Crne Gore – svoje predstavnike na Wine Vision by Open Balkan šalju i SAD, Italija, Izrael, Čile, Nemačka, Bugarska, Holandija, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Grčka, Novi Zeland - dakle, zemlje tradicionalne evropske vinske kulture, vinari Novog sveta i oni iz zemalja čije nas prisustvo prijatno iznenađuje na vinskim dešavanjima. Jedan broj zemalja prvi put dolazi na Wine Vision: Ruska Federacija, Izrael, Grčka, Gruzija, Rumunija, Bugarska, Mađarska i Velika Britanija.

FOTO: Unsplash

Jedan od centralnih događaja sajma Wine Vision je i Open Balkan Wine Trophy, na kome će žiri od 30 veoma uglednih vinskih sudija oceniti oko 700 uzoraka iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Žiri će predvoditi Kerolajn Gilbi MW, stručnjakinja za vino koja gaji posebnu naklonost za vinarstvo našeg dela sveta. Trofeji će biti dodeljeni u devet kategorija, uz tri novouvedene nagrade za najbolja vina iz pojedinačnih zemalja – Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Pročitajte još: Vinski raj porodice Milanović

Čitav sajam u okviru sajma biće posvećen gastronomiji. Spektakularni događaj Food Vision predstaviće lokalne ukuse Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kroz masterklasove, kulinarske radionice i takmičenje šefova. Profesionalni kuvari takmičiće se na dešavanju pod imenom Open Balkan Chef Culinary Challenge 2023 i sa posebnim akcentom na mlade šefove, a u halama 5 i 11 moći će se videti i program profesionalne opreme u HoReCa sektoru i prehrambenoj industriji.

Autor: Vino&Fino