na vrh

Šta se dešava u mozgu kada se zaljubimo? Oslobađaju se hormoni koji izazivaju osećaj sreće, ali, tu su i negativni aspekti koje ne smemo zanemariti!

FOTO: Unsplash
FOTO: Unsplash

Zaljubljenost je kompleksno emocionalno stanje koje obuhvata intenzivnu privlačnost, emotivnu povezanost i duboke emocije prema drugoj osobi. To je fazni proces koji obično karakteriše euforija, uzbuđenje i potreba za bliskošću sa voljenom osobom.

Pročitajte još: Zagrljaj je lekovit

U suštini, kada se zaljubimo, u mozgu se dešava prava kaskada hemijskih reakcija i neuroloških procesa.

Najpre dolazi do oslobađanja hormona kao što su dopamin, oksitocin i serotonin, koji izazivaju osećaje sreće, zadovoljstva i povezanosti. Ova hemijska reakcija aktivira centar za nagradu u mozgu, što uzrokuje euforiju i osećaj uzbuđenja. Takođe, smanjuje se aktivnost dela mozga koji je povezan sa kritičkim razmišljanjem i procenom rizika, što može dovesti do idealizacije partnera i potiskivanja negativnih osobina. Tako zaljubljeni često doživljavaju "slepilo zaljubljenosti", gde ne primećuju mane kod partnera.

FOTO: Unsplash

Osim toga, u mozgu se povećava nivo hormona stresa, što može uzrokovati nesanicu i gubitak apetita. Ove neurološke promene mogu doprineti osećaju duboke povezanosti i želje za bliskošću sa voljenom osobom. Sve u svemu, zaljubljivanje je kompleksan proces koji obuhvata različite delove mozga i hemijske supstance, što nas tera da se osećamo kao da lebdimo na oblacima ljubavi.

Zašto je zaljubljenost dobra?

Zaljubljenost može imati mnoge pozitivne efekte na čoveka. 

- Povećava sreću i zadovoljstvo: Osećaj zaljubljenosti može dovesti do povećanja nivoa sreće i zadovoljstva. Oslobađanje hormona kao što su dopamin i oksitocin može uzrokovati osećaj euforije i blagostanja.

Pročitajte još: Empatija - sposobnost da saosećamo sa drugim ljudima

- Smanjuje stres: Zaljubljenost može smanjiti nivo stresa i anksioznosti, pružajući emocionalnu podršku i osećaj sigurnosti koji dolazi sa bliskošću sa voljenom osobom.

- Poboljšava emocionalno blagostanje: Biti zaljubljen može poboljšati emocionalno blagostanje, pružajući osećaj povezanosti i podrške koji dolazi sa intenzivnom emotivnom vezom.

FOTO: Unsplash

- Podstiče samopouzdanje: Zaljubljenost može podsticati osećaj samopouzdanja i samoprihvatanja, jer se partnerstvo može doživeti kao potvrda vlastite vrednosti i privlačnosti.

- Stvara motivaciju: Osoba koja je zaljubljena često ima veću motivaciju da se brine o sebi, svojim ciljevima i svojoj budućnosti, kako bi stvorila zajednički život sa voljenom osobom.

Međutim, važno je imati na umu da je zaljubljenost složeno emocionalno stanje i da može imati i negativne aspekte, poput gubitka racionalnosti i preterane zavisnosti. Zato je važno pravilno balansirati osećaje i ostati svestan stvarnosti. 

Autor: Life magazin