na vrh

NEGA U ZIMSKOM PERIODU: Kako da se pobrinete za vašu kožu kad je izložena hladnoći, vetru, ali i uticaju grejanja?

Nega kože FOTO: Unsplash
Nega kože FOTO: Unsplash

Kako svaka koža zahteva individualni pristup, kada je njena nega u pitanju, isto tako i različita godišnja doba imaju svoje svojstvenosti. Zima je period kada je naša koža izložena hladnoći, vetru ali i uticaju grejanja. Upravo u ovom periodu dolazi do pogoršanja određenih kožnih bolesti kao što su seboroični dermatitis, rozacea, atopski dermatitis i psorijaza, ali i kod kože koja inače nije problematična dolazi do pucanja, sušenja i iritacije, a posebno sada kada svi dodatno peremo ruke i prskamo ih alkoholom.

Pročitajte još: Za zdrav u jak organizam - ove namirnice štite vašu kožu od sunčevih zraka

Uljane kupke kao prvi korak čišćenja

Opšte je poznato da sapuni, pa čak i razni gelovi za tuširanje remete ph kože, često su agresivni i sadrže takozvani sodijum lauretat sulfat, čistač koji poznajemo po tome što pravi penu. Upravo ovako agresivnije pranje zimi ne samo što neće prijati osetljivoj iritiranoj koži, već će i normalna koža posle nekog vremena pod dodatnim uticajem spoljašnjih faktora postati osetljiva i reaktivna. Zato je važno, naročito zimi koristiti uljane kupke ili sindete za kupanje, kako bi se koža već od faze čišćenja negovala i obnavljala. Mnogi koji ne vole da se mažu, a imaju normalnu kožu, mogu koristiti uljane kupke, koje će na koži ostaviti lep utisak kao sveže namazane kože.

Pojačana hidratacija je osnova zimske nege

Iako je hidriranje kože neophodno tokom cele godine, u zimskom periodu je to posedno važno. Kreme koje se zimi koriste treba da budu jače, tj. da pored toga što hrane kože, one i prave na njoj zaštitini film i na taj način sprečavaju gubitak vode. Kreme moraju biti bogate masnim kiselinama, ceramidima, glicerolom ali i u zavisnosti od tipa i potrebe kože i nekim drugim specifičnim sastojcima. U ovom periodu treba pojačati i hidratantne serume za lice na bazi hijaluronske kiseline.

Nega kože FOTO: Unsplash

Zaštita od sunca tokom čitave godine

Glavni proizvod ukoliko volite svoju kožu, tokom cele godine treba da vam bude krema sa žaštitinim faktorom. Mnogi misle da je ona rezervisana samo za leto, ali ne samo što treba da vam bude verni drug zimi dok ste na planini, već i svakog zimskog dana, ukoliko želite da sačuvate mladolik i zdrav izgled kože, ali i bez patoloških promena.

Zima je pravo vreme za estetske tretmane

Ukoliko želite da radite neke ozbiljnije antejdžing tretmane, zima je pravo vreme za to. Od hemijskih pilinga, uklanjanja fleka, kapilara, do laserskog podmlađivanja, pa čak i epilacije, zima je pravi tajming da se profesionalno ponegujete. Ne zaboravite da nakon svih ovih tretmana najvažnija je konstantna hidratacija.

Nega kože FOTO: Unsplash

Ciljana nega usana, šaka i stopala

Usne zimi poprilično pate, jer su direktno izložene zimi, vetru, a često ih mi sa željom da ih hidriramo, pljuvačkom dodatno oštetimo. Usne morate negovati više puta dnevno hidratantnim balzamima, najpre na bazi ši putera. Izbegavajte obojene ili mirisne stikove za usne, oni ih mogu dodatno isušiti. Šake je neophodno mazati nakon svakog pranja, najbolje glicerinskom kremom, ili kremama na bazi ši putera. Za stopala je najbolje uveče ih napakovati preparatima na bazi petrolatum gela ili takozvanim vazelinom. Isto možete uraditi i sa kolenima i petama, koji zimi takođe traže dodatne nege. Zanoktice i nokte namackajte pred spavanje maslinovim ili kokosovim uljem.

Iako nega kože zimi deluje komplikovano i zahtevno, određeni broj proizvoda, adekvatna nega će vas sačuvati ispucalosti, isušivanja, a ukoliko imate neke od hroničnih kožnih bolesti, nega će vam pomoći da manje koristite terapiju. Koža koja je negovana, bolja je barijera prema spolja, čuvaće vas od neželjenih mikroorganizama, a osećaj meke i neispucale kože će vam svakako uticati i na kvalitet života.

Dr Jovana Majstorović

Autor: Spec. dr med. Jovana Majstorović, specijalista dermatovenerologije

O autorki:

Završila Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, kao najmlađa u generaciji. Završava pripravnički staž na VMA, potom upisuje postdiplomske studije, koje završava odbranom rada koji se bavi kožnim manifestacijama Sindroma policističnih jajnika.Provela je četiri godine na specijalizaciji iz Dermatovenerologije, na Klinici za kožne i polne bolesti Kliničkog centra Srbije, gde je i položila specijalistički ispit. Unazad pet godina se bavi dermatologijom, estetskom i anti-aging medicinom.

Članica je Evropskog udruženja dermatovenerologa, Internacionalnog udruženja dermoskopista, Svetskog udruženja estetske i anti-aging medicine i mnogih drugih domaćih i stranih udruženja. Do sada je objavila preko deset naučnih radova.Smatra da je lepa koža, spoj zdravlja, nege ali i duhovnog zadovoljstva.