na vrh

Letnja ishrana je bitna zbog zdravlja i hidratacije: Pažljivo birajte šta unosite u svoj organizam, ove namirnice moraju da budu na trpezi

FOTO: Unsplash
FOTO: Unsplash

Letnja ishrana je važna za održavanje optimalnog zdravlja i hidratacije tokom toplih meseci, zato treba pažljivo birati šta unosimo u svoj organizam tokom ovog godišnjeg doba. Ono što bi trebalo da bude osnova letnje ishranesu voće i povrće, jer su bogati hranljivim materijama i vlaknima. Sveže voće poput lubenice, jagoda, kivija i ananasa, uvek je odličan izbor.

Pročitajte više: Ove četiri namirnice moraju da se nađu na vašoj trpezi leti

Kako nutricionisti preporučuju, salate su još jedan sjajan izbor za letnju ishranu. Puno raznobojnog povrća poput paradajza, krastavaca i paprike mogu biti osvežavajući obrok. Ono što je takođe važno znati, je da hranu treba pripremati na lagan način, kao što je kuvanje na pari ili pečenje umesto prženja. To će zadržati hranljive sastojke i učiniti obrok lakšim za varenje.

FOTO: Unsplash

Tokom leta je jako bitno uzimati dovoljno vode, kako bi se izbegla dehidracija. Preporučuje se konzumiranje najmanje 8 čaša vode dnevno, a možete je obogatiti dodavanjem svežeg voća ili listova mente, jer će samim tim ukus biti obogađen.

Kokosova voda je još jedan izvrstan izbor za hidrataciju jer je bogata elektrolitima koji pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu.

Pročitajte još: Smuti sa bananom topi masne naslage

Sokovi od voća mogu biti osvežavajući napici, ali treba ih konzumirati umereno zbog visokog sadržaja šećera. Bolji izbor je da pravite sveže ceđene sokove kod kuće kako biste izbegli dodate šećere.

FOTO: Unsplash

Domaći ledeni čaj je još jedan popularan napitak tokom leta. Možete ga pripremiti sa zelenim ili biljnim čajem i dodati limun ili mentu za dodatni ukus.

Jogurt i mlečni proizvodi su bogati probioticima i mogu biti osvežavajući obrok ili užina. Možete ih kombinovati sa svežim voćem ili dodati u smoothie za dodatnu hranljivu vrednost.

Ono što je važno napomenuti je da treba izbegavati preteranu konzumaciju alkohola i gaziranih pića, jer oni mogu izazvati dehidraciju. Umesto toga, birajte zdravije alternative kao što su biljni čajevi, voda s voćem ili zeleni smoothie.

Autor: Life magazin