na vrh

Holokaust inspiracija za Koenovu pesmu

Dance Me To The End Of Love
Dance Me To The End Of Love

Jedna od najlepših pesama kanadskog kantautora i književnika, i jednog od najcenjenijih muzičara 20. veka Leonarda Koena "Dance Me To The End Of Love" sa albuma "Various Positions" iz 1984. godine, inspirisana je Holokaustom.

Prema njegovim rečima, ta muzika, "Dance me to your beauty with a burning violin" predstavlja lepotu življenja, kraj ovog postojanja i kraj strasti u našoj egzistenciji.

Leonard Koen FOTO: Prtsc- Ali, to je isti jezik koji koristimo da bismo se prepustili voljenoj osobi, pa nije bitno koja je ideja iza te pesme, bitno je da se oseti strast - rekao je jednom prilikom Koen.

Neobična činjenica je da je jedna od najizvođenijih balada inspirisana Holokaustom, tačnije, scenama iz koncentracionih logora.

- Zanimljivo je kako pesme počnu, jer u srži svake postoji seme koje ti je neko dao ili si ga uzeo iz sveta. Zato je proces pisanja pesme tako misteriozan. A ova pesma je došla od saznanja da su u nekim nacističkim koncentracijskim logorima pored krematorijuma stajali gudački kvarteti. Ti su ljudi bili prisiljeni da sviraju dok se pokraj njih događa horor, a i njihova je sudbina bila ista. Svirali su klasičnu muziku dok su drugi zatvorenici ubijani i spaljivani - rekao je kanadski kantautor fascinantne životne priče.

Poslušajte Dance Me To The End Of Love:

Autor: Life magazin