na vrh

Dizajnerka Marina Mićanović: Slušala sam unutrašnji glas i kad niko nije verovao u mene, a kad je bilo najteže 'nameštalo' se da ne odustanem!

FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva

Moja kreativnost više ne nailazi na granice. Čak su mi i rizici deo svakodnevice. Istina je da je investiranje veliko, i da ne znam uopšte kako će sve ispasti, ali u poverenju sam. Od ranije znam da sve ovo što radim kroz najčistiju energiju stvaranja, uvek pronađe svoj put i svoje mesto. Ovako za Life magazin kaže uspešna dizajnerka Marina Mićanović, koja od 2017. godine svoju karijeru gradi u Njujorku. Njen put bio je pun izazova i odricanja, ali njena vizija života kakav želi da živi se ostvaruje svakog dana. 

Pročitajte još: Joškin ŠiljanNe slušajte ničije savete, nego stvarajte sebe i sve oko sebe

Kako bi opisala život u Njujorku, koliko odricanja je potrebno, koliko je teško i šta sve taj grad pruža?

Život u Njujorku u je vrlo unikatan i pun izazova. Zaista, kada živiš u gradu u kom se u jednom danu mogu dogoditi promene tako da ostaneš u istom danu bez stana, i da ne znaš gde ćeš prespavati noć, i da u istom tom danu nađes novi stan za život, pa preko autentičnih susreta na ulici, gde su svi vrlo neposredni i prijateljski nastrojeni (najčešće) i naravno do vrlo neobičnih ljudskih pojava i njihovih životnih stilova, pa i modnih. Zaista, nesvakidašnje, ali to čini NY baš onim što on i jeste. Za jednu promenu koju sam napravila kada sam se preselila, zaista je neophodno mnogo odricanja, ali pre svega odricanja od komfora. Ne mislim samo na fizički komfor, već i na unutrašnji, lični. Upoznavanje sa sistemom, sa ljudima, sa drugačijom kulturom, suočila sam se sa sobom, pravom sobom, u slobodi i odgovornosti za svoj život, negde daleko gde nikog ne poznajem. Ali srećna sam što sam izdržala sve to, jer za mene, vredelo je. Početak zaista jeste bio težak. Sada sam se upoznala dosta, pa je i lakše.. postoje ti momenti, ali oni su ja, a sebe nosim svuda.  Grad zaista pruža puno mogućnosti. Potrebno je malo vremena da se one prepoznaju, ali jako je sve lakše kada imamo viziju svog života i to se sa lakoćom i dešava. U ovom gradu, a ja bih dodala, životu, sve je moguće ako veruješ.

FOTO: Petar Pavlov Stilizacija: Andreja Ilinčić

Dizajnerka si koja je bila prilično prepoznatljiva u Srbiji, svoje kolekcije si predstavljala na raznim nedeljama mode, kako u Srbiji, tako i u svetskim modnim centrima, pa i u NY. Kada bi se sada osvrnula na svoj put, od Srbije do NY, šta bi rekla?

Rekla bih, svaka ti čast! Počela sam tako što nisam imala pojma šta radim, izlazila sam iz porodične priče biznisa, i upustila se u nešto novo i nepoznato. Ali, desilo se da me je moda poprilično susrela sa samom sobom i slušala sam taj unutrašnji glas i kad niko nije verovao u mene, i kad je bilo najteže, "namestalo" se da nastavim i ne odustanem. Tu je trebalo mnogo strpljenja i hrabrosti. Posle je išlo samo od sebe, sve te revije, izlaganja, prepoznatljivost, a na svoj put, evo, od prvog mog časa modnog dizajna, pa do sada, rekla bih sebi, "hvala ti što si sve izdržala i nisi odustala". Bilo je tu mnogo izazova.

FOTO: Petar Pavlov Stilizacija: Andrea Ilinčić

Počela si da dizajniras i vrlo specificne torbe UniUkiyo, autentičnog dizajna, koje su ujedno i odevni predmet. Kako si došla na inspiraciju da njih praviš?

Da, još 2015. nastala je prva UniUkiyo torba. Tada nije imala ime. Imala je svoju formu i ideju, pa sam je predstavila na mojoj prvoj reviji na NYFW 2016. u februaru. Kada sam videla reakcije na torbu, znala sam je ovo nešto posebno. Čekala sam trenutak da započnem da se bavim samo torbama. Želela sam sve da ih zaštitim, da sredim sebe u novom gradu (pošto sam se preselila u NY već krajem 2017.) i da onda počnem ispočetka. Torbe i moj brend UniUkiyo su definitivno moj novi modni početak. Ideje dolaze tako spontano i neplanirano. Dođu u obliku slike i vizije, a na meni je da dam sve od sebe da to realizujem. To su sve možda mali, ali najznačajniji koraci koje pravim svakog dana. Podižem sve na najviši mogući nivo u smislu kvaliteta. Dizajn je već tu, inovativan, drugačiji, vrlo unikatan, i zajedno sa njima i njihovim rastom krećem se i ja. Ponosna sam na svaki šav, na svaku ideju. One su došle od najuzvišenijeg nivoa, a moje je samo da realizujem, sto je takođe izazov, ali naučila sam da verujem u proces i da tu nema greške.

FOTO: Petar Pavlov Stilizacija: Andrea Ilinčić

Na čemu trenutno radis?

Uvek radim na nečemu. Moja kreativnost više ne nailazi na granice. Čak su mi i rizici deo svakodnevice. Istina je da je investiranje veliko, i da ne znam uopšte kako će sve ispasti, ali u poverenju sam. Od ranije znam da sve ovo što radim kroz najčistiju energiju stvaranja, uvek pronađe svoj put i svoje mesto. Nove ideje i projekti se dešavaju na dnevnom nivou. Nekad je lako realizovati, nekad baš i nije. Ovde učim dosta o strpljenju.

Marina Mićanović FOTO: Petar Pavlov Stilizacija: Andrea Ilinčić

Kako izgleda tvoj zivot u NY?

Volim Njujork. Volim sve što mi pruža. Ima Njujork tu neku ludu energiju koja zaista budi i pokreće. Moj život ovde je ispunjen zaista, i meni lično daje prostor i za stvaranje i za odmor, i naravno, za uvek dobar provod. Volim da provodim vreme sa prijateljima, a NY ima toliko mesta različitih i zanimljivih. U ovom gradu ne može biti dosadno.

FOTO: Petar Pavlov Stilizacija: Andrea Ilinčić

Koji su ti dalji planovi?

Najviše se trudim da ne planiram, jer čini mi se da ograničavam proces i rast, kako profesionalni tako i lični, ako planiram previše. Više pratim šta mi zivot donosi, a iskrena da budem, bude uvek bolje od mojih planova. Najvažnije mi je da su ideje tu, da ja uživam u procesu stvaranja, i da naravno sve to ima pravac, a ima, jer cilj je tu, a putovanje... to je već druga priča.

FOTO: Petar Pavlov Stilizacija: Andrea Ilinčić

Šta bi poručila onima koji čitaju ovaj tekst?

Lično, jako volim autentičnost, nesavršenstvo, jer tu je naša sloboda kroz koju se izražavamo i privlačimo sve što nam zaista pripada. Takođe, da svaki pojedinac proba nešto novo, jer sa sigurnošću mogu da kažem da to donosi posebnu vrstu radosti. Da što manje slušaju druge, a više sebe, kroz sve bukvalno. Od običnih stvari, pa preko toga čak šta će i kako će se obući, da prate sopstvene trendove, a ne nešto što je nametnuto, i što su već milion puta videli. Da se svako otvori ka bezgraničnom i da veruju u proces.

FOTO: Petar Pavlov Stilizacija: Andrea Ilinčić

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

Autor: Life magazin

FOTO: Petar Pavlov

STILIZACIJA: Andrea Ilinčić