na vrh

'Najviše volim da spremam hranu za ljude koji joj se raduju' - Nataša Stevanović je food bloger čiji recepti odišu ljubavlju

Potaž od bundeve
Potaž od bundeve

Na njenom blogu se o hrani piše, uči i razmišlja, a u svakom receptu koji nesebično deli sa svojim čitaocima, oseća se ljubav. Nataša Stevanović je prve poteze na blogerskom platnu povukla sredinom 2010. godine, i to bez konkretne ideje. Pratila je rad malobrojnih, a izuzetno posvećenih blogera tog perioda, sledila želju da nadogradi znanje o hrani, kuvarstvu, gastronomiji. I, uspela je. Danas je ona uspešni food bloger, a na njenom blogu ne znate koji recept pre da pročitate.

Ova divna žena za Life magazin otkriva koje jelo najviše voli da sprema, šta joj prvo padne na pamet kada pomisli na hranu, da li je ovaj posao isplativ u Srbiji, ali preporučuje i neka lepa jela našim čitaocima...

Pročitajte još: Lotus Garden hedonistička oaza mira, relaksacije i užitka

Nataša Stevanović

Da li se u Srbiji isplati biti food bloger?

U mom slučaju se isplatilo. Izvan očekivanog. Pozicija mlade žene koja je znala da priprema ukusnu hranu i taj talent rado deli sa ljudima postepeno je napredovala. Između ostalog, kroz angažmane na značajnim medijskim projektima, gostovanja u popularnim TV emisijama, kuvarski rad u rezidencijama inostranih diplomata i domovima brojnih klijenata kojima se ukus hrane koju pripremam dopao, kao i novinarski rad koji pokriva oblast gastronomije itd.

Pročitajte još: Tomaž Kavčić - umetnik u kuhinji i dobitnik Mišlenove zvezde

Kada pomisliš na hranu, šta ti prvo padne na pamet?

Ljubav, definitivno. Ljubav, kao brižnost i srdačnost, davanje, otkrivanje novog, smena senzacija, putovanje ukusa, život...

 

Koje jelo najviše voliš da spremaš, a koje ti oduzima najviše vremena?

Kuvam kada osetim da mi je to potrebno. Mogu to sebi da dozvolim i zato ka kuvanju nemam odnos da je to nešto što mi oduzima vreme. Inače, mnogo volim svadbarski kupus i koncept pripreme jela kao nekad, tzv. slow (soul) food. Za takva jela, pored kvalitetnih namirnica, potrebno je i strpljenje.

 Pileća švarma

Deluješ kao ozbiljni hedonista, koji zaista uživa u onome što radi. Za koga najviše voliš da spremaš hranu?

Ovo ću uzeti kao kompliment. Hvala. Volim da spremam hranu za ljude koji se njoj raduju. Raduju se ukusima ali i onome što čini ukuse. Hrana je poseban medij. Višedimenzionalnost u praksi.

 

Da li možeš za čitaoce Life magazina da preporučiš neka tri lepa recepta?

Sa zadovoljstvom.

Potaž od bundeve i dunje, koji se može oplemeniti karpaćom od tartufa ili domaćim čvarcima.

Pileća šavarma, sa svežim povrćem i umakom od jogurta i tahinija.

Švedska torta od badema, konkretan desert koji treba poslužiti sa svežim voćem.

 

Šta su ti najveći izazovi u poslu?

Imam ih dva – biti prisutan i ostati budan. Ne krijem da je kod mene kvalitet bitniji od kvantiteta i zato se često nalazim u poziciji da o svemu promišljam ne bih li otkrila ima li tu smisla. Naravno da smisla uvek ima. Pitanje je – da li to moj smisao? Neću otkriti rupu na saksiji ako ukažem na učestalu pojavu tzv. trendova koji se sve brže smenjuju, bez zabeleženog vrednosnog traga.

 Kolač sa bademima

Koji savet bi dala mladima koji bi takođe želeli da se posvete kuvanju i spremanju hrane?

Svesna sam koliko daleko odjekuje reč i kolika je njena snaga. Mene nisu savetovali, već su se pravili pametni. Uvereni u to da je njihova percepcija ispravna i da staza kojom oni gaze odgovara svima. No, uopšte nije tako. Ono što je potrebno da znamo jeste da slušamo sebe; nema pogrešnog i pravog puta, već našeg (ličnog) puta. Na putu do cilja najviše nam pomažu poštovanje, učenje i strpljenje.

Njene divne recepte, koji vas definitivno neće ostaviti ravnodušnim, možete pronaći na blogu https://nalecoolinarija.com/

Autor: Life magazin