na vrh

Stara planina - avantura života za istinske ljubitelje prirode: Obilazak najlepših delova

FOTO: Predrag Vučković
FOTO: Predrag Vučković

Iskusne planinare, rekreativce i ljubitelje prirode od 11. do 15. juna okupiće jedinstven događaj – HIGHLANDER avantura na Staroj planini kroz koju će više od 400 učesnika i učesnica iz Srbije i inostranstrva imati priliku da na ruti dugoj 100 kilometara obiđe najlepše delove ovog parka prirode.

Pročitajte još: Lotus Garden - hedonistička oaza mira, relaksacije i užitka

Za sve ljubitelje planinarenja omogućene su tri HIGHLANDER avanture u zavisnosti od nivoa spremnosti – HIGHLANDER izazov, dug 100 kilometara, u trajanju od pet dana (11. do 15. juna), zatim HIGHLANDER55, dug 46 kilometara, koji se može preći u vremenskom roku od tri dana, kao i HIGHLANDEREXPERIENCE vikend ruta, duga 24 kilometra i koja je najviše prilagođena entuzijastima početnicima, kao i porodicama sa starijom decom, uz jedno spavanje pod zvezdama.   

Planinarska akcija FOTO: Predrag Vučković

„Veoma nam je drago što iz godine u godinu raste interesovanje za naš HIGHLANDER izazov i što je sve više ljudi koji bi da budu deo ovog zaista neponovljivog događaja. Ovo je i prilika da se na mapu stave destinacije i aktivnosti koje u prvi plan imaju za cilj očuvanje prirode, ali i povećanje svesti koliko je važno da uvek imamo na umu da je veza sa prirodom nešto što nam svima daje snagu i motiviše da pomeramo svoje granice. HIGHLANDER avantura otvara prostor i da se Srbija dodatno promoviše i da se iskoriste njeni potencijali u turističkom segmentu, a iskustva stečena ovde da se prenesu na sve delove društva“, kaže Zorica Skakun, direktorka događaja.

Pročitajte još: Meneghetti - prirodna oaza između Pule i Rovinja

Planinarsko iskustvo koje organizuju vrsni poznavaoci jedne od najlepših planina u Srbiji, Stare planine, uvešće sve one koji se odvaže u lepote i skrivene tajne ovog planinskog venca.

HIGHLANDER nije namenjen samo za profesionalne planinare, već i za sve ljubitelje prirode, čistog vazduha i aktivnosti na otvorenom. HIGHLANDERi se ne takmiče jedni protiv drugih, u pitanju je lični ili timski izazov, gde se pomeraju sopstvene granice i preispituje sve što smo do sada naučili ili mislili da znamo.

Planinarenje FOTO: Predrag Vučković

Avantura počinje ispod Babinog zuba. Na samom početku prve etape, staza vodi u laganom silasku do sela Topli do, simbola za odbranu reka i mesta okupljanja aktivista za zaštitu prirode. Najlepši vrhovi Stare planine nalaze se na deonici koja obilazi vrhove Tri čuke (1.938m), vrh Kopren (1.963m) i dalje nastavlja prema atraktivnoj uvali Ponor. Deo staze proteže se obodom granice sa Bugarskom. Pešačeći najlepšim delom Stare planine sa pogledom sa visine od 1.600 do 1.800 metara nadmorske visine, nailazite na Koprensku visoravan gde se nalazi izvor vode Tri kladenca poznat po temperaturi vode od 6°C. Staza vas vodi u sela Dojkince gde se nalazi planinarski dom. Potom, selo Gostušu, muzej na otvorenom koji čuva od zaborava stari način života, običaje i život u skladu sa prirodom.  HIGHLANDER događaj završava se u selu Temska na reci Temštici.

Potrebno je da svi učesnici i učesnice ispune određena pravila kao što su planinarska obuća i odeća, oprema za boravak i ishranu u prirodi, a takođe je neophodno da prikupe pečate na definisanim kontrolnim tačkama u unapred određenim vremenskim rokovima i da čuvaju prirodu. Za sve učesnike i učesnice obezbeđeni su hrana, voda, podrška Gorske službe spasavanja kao i organizovana mesta za kampovanje. Pored toga, organizator priprema dodatni program koji prati avanturu.

Planinarenje FOTO: Predrag Vučković

HIGHLANDER franšiza nastala je 2017. godine u nacionalnim parkovima Severni Velebit i Paklenica u Hrvatskoj i ubrzo se proširila po celom svetu. U predelima netaknute prirode zemalja u Evropi, Africi, Aziji i Americi, HIGHLANDER avanture mesto su susreta gorštaka sa svih strana sveta, željnih nesvakidašnjih doživljaja. Tu možete upoznati istomišljenike iz čitavog regiona, ali i šire, a nakon što savladate avanturu u svojoj zemlji i postanete deo velike HIGHLANDER zajednice, možda vas sledeći izazov čeka već u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, ali i u Egiptu, Francuskoj, Grčkoj, Maroku, Portugalu ili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima!

Autor: Life magazin