na vrh

Toskana - italijanski dragulj koji pleni lepotom i šarmom: Vrhunska vina, prelepi pejzaži, izuzetna arhitektura i kulturno bogatstvo ostaviće vas bez reči

FOTO: Unsplash
FOTO: Unsplash

Toskana, regija u srcu Italije sinonim je za hedonizam, uživanje u vrhunskom vinu, ukusnoj hrani i prelepim pejzažima. Ova regija privlači hedoniste iz celog sveta svojom jedinstvenom kombinacijom prirodnih lepota i kulturnog bogatstva. Mnogi je smatraju najlepšom regijom Apeninskog poluostrva zbog njenih 120 zaštićenih zona bajkovite prirode, predivnih varošica i sela, kao i gradova izuzetne arhitekture, poput Firence, Sijene, Pize, San Điminjana, Luke, koji su proglašeni delom svetske kulturne baštine i pod zaštitom UNESCO-a.

Pročitajte još: Sedam najmanje posećenih država na svetu

Toskana je kolevka renesanse, na njenom tlu su se od 14. do 16. veka rađale nove filozofske i naučne misli, a na osnovama antičke kulture stvorena su vrhunska književna, slikarska, vajarska i graditeljska dela, koja su veoma uticala na umetnički i društveni preporod mnogih evropskih zemalja. Toskana je zavičaj ili mesto boravka slavnih umetnika tog vremena, poput Dantea, Petrarke, Bokača, Botičelija, Rafaela, Mikelanđela, Leonarda da Vinčija…

FOTO: Unsplash

Poseta Firenci

Firenca, glavni grad Toskane, kolevka renesanse i dom nekih od najpoznatijih umetnika na svetu. Turisti ne smeju da propuste obilazak galerije Ufici, gde se mogu videti remek-dela iz 15. veka, poput "Rođenje Venere" slavnog Botičelija, da Vinčijevo "Navještenje", ali i mnoga druga. Katedrala Santa Maria del Fiore, sa svojom prepoznatljivom kupolom koju je dizajnirao čuveni italijanski arhitekta, vajar i inženjer Filipo Bruneleski, takođe je nezaobilazna tačka za sve one koji se nađu u Firenci.

FOTO: Unsplash

Obilazak vinograda u regiji Chianti

Regija Chianti, smeštena između Firence i Sijene, poznata je po svojim prelepim vinogradima i vrhunskim vinima. Turisti bi trebalo da posete neki od brojnih vinskih podruma (cantine) gde mogu uživati u degustaciji i saznati više o proizvodnji čuvenog Chianti vina. Poseta ovim vinogradima pruža priliku da se uživa u idiličnom pejzažu i autentičnim toskanskim vinima.

Banje - veliki potencijal Srbije

Istorijski centar Sijene

Sijena je grad koji odiše posebnim šarmom. Njeno srce je Piazza del Campo, jedan od najlepših trgova u Italiji, gde se svake godine održava čuvena konjička trka Palio. Katedrala u Sijeni (Duomo di Siena) je impresivna građevina sa prelepim mozaicima i skulpturama. Hedoniste će privući i lokalne tržnice i restorani u Sijeni, gde mogu probati tradicionalna toskanska jela poput Ribollite, Pici paste i Cantuccini keksa sa Vin Santo vinom. Toskana je pravi raj za hedoniste, mesto gde se spajaju vrhunski ukusi, prelepi pejzaži i bogata kulturna ponuda.

FOTO: Unsplash

San Gimignano

Poznat kao "grad sa hiljadu tornjeva", San Gimignano je srednjovekovni grad sa očuvanim tornjevima koji pružaju spektakularan pogled na toskanski krajolik. Njegove uske, kaldrmisane ulice i očaravajuća arhitektura vraćaju posetioce u prošlost. Obavezno probajte lokalno vino Vernaccia di San Gimignano, koje je jedno od najboljih belih vina u Italiji.

FOTO: Unsplash

Termalni izvori u Saturniji

Saturnija je poznata po svojim prirodnim termalnim izvorima koji nude opuštanje i wellness iskustvo. Ovi izvori, sa toplom sumpornom vodom, savršeni su za opuštanje nakon dana provedenog u obilasku. Posebno su popularni izvori Cascate del Mulino, koji su besplatni i otvoreni za javnost.

Salcburg - grad u koji se rado vraćam

Ovo je samo delić bogatstva koje Toskana nudi. Svaka od ovih destinacija pruža jedinstven doživljaj koji doprinosi nezaboravnom iskustvu u ovoj prelepoj regiji.

Hedonisti joj se često vraćaju, a onima koji nisu bili trebalo bi da bude na "must-see" listi!

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Autor: Life magazin