na vrh

Banje - veliki potencijal Srbije

Uživanje u prirodi FOTO: Unsplash
Uživanje u prirodi FOTO: Unsplash

Srbija obiluje izvorima tople i hladne termalne/mineralne vode, samim tim veliki potencijal cele Srbije, ali i srpskog turizma predstavljaju banje. Na 1.000 izvorišta nalazi se više od 50 banja, koje upotpunjuje lekovito blato i gas, pa je samim tim banjski turizam postao jedna od razvijenijih turističkih grana.

Banje posetioci biraju i zbog ekološki čiste sredine, jer se one uglavnom nalaze u podnožju planina, okružene šumom, a to je idealan ambijent za relaksaciju i psihofizički odmor.

Life magazin bira za vas tri koje morate posetiti.

Uživanje u prirodi FOTO: Unsplash

Vrnjačka Banja

Vrnjacka Banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji i tradicionalno vrlo privlačan turistički centar za odmor i rekreaciju. Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda. Klima je umereno kontinentalna, a uticaj obližnjih planina Kopaonika (2017m), Željina (1785m), Stolova (1376m) i Goča (1216m) daje mikro klimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i večerima, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Ima veoma dugu lečilišnu tradiciju, koja datira još iz II veka, kada su Rimljani izgradili svoje lečilište i oporavilište AQUAE ORCINAE. Preko cele godine, posebno u mesecima letnje turističke sezone, Vrnjačka Banja svojim posetiocima nudi izuzetno bogat, sadržajan i raznovrstan kulturno - zabavni program. Brojni sportsko - rekreativni objekti i tereni pružaju vrlo povoljne uslove za rekreaciju i pogodni su za pripreme vrhunskih sportskih ekipa. Šta sve možete u Vrnjačkoj Banji pogledajte OVDE.

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik nalazi se na Fruškoj Gori, na 30 minuta od Novog Sada i na oko 60 minuta od Beograda. Kao jedinstvena vazdušna banja sa poznatom toplom termalnom vodom i najvećim brojem sunčanih sati u Vojvodini predstavlja idealno mesto za oporavak i uživanje. Lekovite vode Banje Vrdnik leče mnoge bolesti, a posebno su delotvorne za razna ortopedska, neurološka i reumatska oboljenja. Pored toga, gosti imaju priliku da posete brojne kulturno - istorijske spomenike, ali i da prisustvuju raznovrsnim manifestacijama tokom cele godine. Vrdnik odiše čistim vazduhom, obiljem zelenila, prirodnom atmosferom, a pored toga nadmorska visina i postojanje termomineralnih izvora doprineli su njenom višedecenijskom postojanju. A, gde sve možete da odsednete pogledajte OVDE.

Uživanje u prirodi FOTO: Unsplash

Sokobanja

Sokobanja, smeštena u jugoistočnoj Srbiji u podnožju planine Ozren najstarija je banja u Srbiji i s pravom nosi ime "Srpska kraljica turizma". Zbog svoje idealne nadmorske visine od 400 metara spada u red vazdušnih banja Srbije, koja uspešno leči bolesti respiratornih puteva poput astme, bronhitisa. Pored toga u svojoj turističkoj ponudi ima bogat program tokom cele sezone, kao što su “Banjsko kulturno leto” sa svakodnevnim predstavama i manifestacijama u centru kod Miloševog konaka i na letnjoj pozornici “Vrelo”. Nezaobilazna su i prelepo uređena izletišta od koji su najpoznatija Lepterija, Kalinovica, Očno, Barudžije, Kamen ljubavi, Ozren, Izvor reke Moravice, Sesalačka pećina, Grudonjske vodenice, Popovica, stari Vrmdžanski grad i jezero, Bovansko jezero...Više o Sokobanji možete pogledati OVDE.

Autor: Life magazin