na vrh

Bajkoviti Salcburg - oaza kulture, umetnosti, prirode, hedonizma, gastronomije (FOTO)

  • Salzburg FOTO: Life magazin

Rodni grad jednog od najznačajnijih i najuticajnijih svetskih kompozitora klasične muzike Volfganga Amadeusa Mocarta - Salcburg, odiše nekom posebnom energijom, koju nije lako opisati. Zbog prelepih arhitektonskih rešenja svakog kutka grada, imate osećaj da ste se našli usred baroka i vratili u 17. i 18. vek, a onda vas taj neki potpuni sklad sa savremenim životnim tokovima, besprekorna uređenost, kakvu, čini mi se, može samo Austrija da udesi, podseti da ste u gradu u podnožju impozantnih Alpa, na reci Salcah, gde zaista možete živeti svoju bajku.

Salzburg FOTO: Life magazin

Na svakom ćošku je nesvakidašnji spoj kulture, arhitekture i prirode. Niz ulica i trgova čine staro gradsko jezgro, jedno od najočuvanijih u srednjoj Evropi, smešteno ispod srednjevekovnog dvorca na brdu. Ovaj „muzej na otvorenom“, kako često nazivaju Salcburg, duboko je povezan sa rimokatoličkom crkvom, o čemu svedoče mnogobrojne raskošne katedrale, kapele, palate, pa nije ni čudo što je vrlo značajno hodočasničko sedište, ali i rado birano turističko odredište u Evropi.

Salzburg FOTO: Life magazin

Šta sve videti i doživeti u Salcburgu?

Mirabel FOTO: Life magazin

Čuvena palata Mirabel

Palata Mirabel i njeni predivni vrtovi, koje je napravio katolički sveštenik Volt Ditrih za svoju ljubavnicu Salomu Alt sa kojom je živeo kao da mu je supruga i sa kojom je imao petnaestoro dece, prosto će vas oduševiti. Kada shvatite da ste u prirodnom raju i pravom biseru hortikulture, neće vam biti čudno što ovi prelepi vrtovi i palata privlače mnogobrojne turiste širom sveta.

Pogled sa tvrđave FOTO: Life magazin

Tvrđava Hoensalcburg

Sa tvrđave Hoensalcburg, koja je 125 metara iznad grada, a do koje možete da stignete žičarom ili peške, videćete prelepu panoramu Salcburga - zelenu oazu, ali i savršeni „austrijski red“, gde je „sve pod konac“.

Dvorac Helbrun FOTO: Life magazin

Dvorac Helbrun

Ako posetite čuveni dvorac Helbrun, koji je izgradio jedan od najznačajnijih nadbiskupa Markus Sitikus još u 17. veku, nećete znati gde pre da gledate. Raskošni park sa jezerom, bazeni, ribnjaci, fontane, kipovi, skulpture su na svakom ćošku, ali nikako vas neće ostaviti ravnodušnim ni čuvena „igra vodom“, pa ćete na trenutke imati priliku da osetite kako se upravo Sitikus poigravao sa svojim gostima, i na koji način je uživao. U celom ovom vrtu postoje vodeni kanali koji pomoću automatskih vodenih pumpi na bazi hidroenergije oživljavaju upravo onu atmosferu zabave prinčeva, pa ćete se i vi osetiti, makar na trenutak, da ste deo tog vremena. Celo ovo zdanje, sada turistička atrakcija, bilo je namenjeno razonodi koja se dešavala daleko od očiju javnosti, a svi koji su boravili u ovom dvorcu mogli su da osete sve vrste užitaka.

Dvorac Helbrun

Nikako nemojte da propustite nesvakidašnji muzičko-scenski spektakl Mehaničkog pozorišta, napravljenog u 18. veku. Na bini se nalazi puno malih ljudskih figurica obučenih u odela kakva su se nosila baš u to vreme, a koje se pokreću takođe uz pomoć vode. Dok budete gledali ovu predstavu spremite se i za mnoga druga iznenađenja, ali, ne brinite, sve je to osmišljeno za što potpuniji doživljaj. Do ovog dvorca možete iz centra grada ići biciklom, što od srca preporučujem, jer ćete voziti kroz pravi prirodni raj, pored reke Salcah, a za one sa manje avanturističkog duha, autobus će biti pravi izbor.

Mehaničko pozorište

Mocartova rodna kuća

U srcu grada nalazi se Mocartova rodna kuća i ona u kojoj je neko vreme živeo. Obe predstavljaju glavne atrakcije Salzburga. Rodna kuća pretvorena je u muzej i smeštena je u glavnoj ulici (Getreidegasse 9). Ona je bila i tada stara 400 godina, a njoj su Mocartovi roditelji živeli kao podstanari. Imaćete priliku da vidite njegovu vilionu, klavir, mnoge porodične fotografije, razna dokumenta, porodično stablo…

Mocartova rodna kuća

Restoran Podrum Svetog Petra

Večera u Podrumu Svetog Petra u potpunosti je posvećena Mocartu. Veče zvano Mozart Dinner Concert najlepši je pokazatelj koliko Austrijanci drže do svoje tradicije i kulture, a ujedno, koliko znaju da je prilagode turistima i naprave pravu turističku atrakciju. Pažljivo osmišljen meni, austrijska vina i uz to odabrane Mocartove kompozicije, deo su vrlo autentičnog i predivnog celovečernjeg ugođaja. Ono što je vrlo značajno napomenuti, menadžer ovog mesta je preljubazni Bata Jović iz Leskovca, koji će se potruditi da sve bude u najboljem redu.

ST. Petar

Ako budete imali priliku da odete na koncert „orgulje u podne“, koji se održava u katedrali, nikako je ne propustite. Osetićete šta znači pravi mir, uživaćete u muzici i napunićete se nekom lepom, opuštajućom energijom. I, da, obavezno popijte kafu u čuvenom gradskom kafiću „Bazar“ pored reke Salcah.

Mozart Diner Concert

Gastronomija za 10

Kada bi me neko pitao šta bih preporučila od hrane i pića u Salcburgu, tačno ne bih znala šta da izdvojim. Od „originalne bečke šnicle“, preko jagnjetine služene sa palentom, rebarca, supica i čorbica sa knedlama ili delovima sira i palačinki, preko slatkih poslastica, knedli, kolača…Austrijskim specijalitetima definitivno nećete moći da odolite, pa obavezno ponesite „rastegljivu garderobu“ i budite spremni da se vratite sa par kilograma više.

Kafa

Posetite Salcburg, zaljubićete se. A, i definitivno ćete želeti da se vratite u njega. Sve informacije o Salcburgu i putovanju u ovaj bajkoviti grad možete naći na sajtu Salzburg.info.

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Salzburg

Autor: Life magazin