na vrh

Božanstvena jezera, planine, uređene kućice uz obalu: Salckamergut, St. Gligen, St. Wolfgang - priroda koja oduzima dah

Ako želite da vidite kako izgleda bajka u stvarnosti, onda morate da posetite regiju Salckamergut, jednu od devet pokrajina, čiji je glavni grad Salcburg. Božanstvena priroda, prelepa jezera, uređene kućice uz obalu daju ovoj bajci najlepši pečat.

Salckamergut

Ova regija prostire se do planine Dahštajn, koja pripada severnom delu Alpa, a za vreme Habzburškog carstva, ovde se vadila so.

Pročitajte još: Bajkoviti Salcburg - oaza kulture, umetnosti, prirode, hedonizma, gastronomije

Božanstveno jezero Wolfgang i dva gradića St. Gilgen i St. Wolfgang nalaze se u istoj regiji, a ono što oduzima dah su savršeno uređene vikendice tik uz obalu, ali i kuće i male zgrade savršeno uklopljene u pravu zelenu oazu. Toliko su lepi pejzaži, da ne znate gde pre da gledate.

Salckamergut

U St. Gilgenu je rođena majka čuvenog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, a St. Wolfgang je dobio ime po St. Wolfgangu koji je pre hiljadu godina tražio sklonište na ovim prostorima. Ovaj gradić je pravi raj i za one koji traže mir, ali i za one koji hoće dinamičan odmor. Podseća na primorske gradiće zbog svojih preslatkih uređenih uskih uličica, na svakom ćošku su razni kafići gde možete popiti kafu i pojesti kolač ili sladoled. Na ulici ćete sresti mnogo meštana u njihovim narodnim nošnjama, koji izazivaju oduševljenje kod turista kojima je sve prilagođeno, a onda shvatiti koliko Austrija zna da napravi prelepu turističku atrakciju od svakog svog mesta. Ovde možete planinariti, plivati, šetati, voziti bicikl.

Ako ste već u ovoj regiji, nikako ne smete propustiti vožnju železnicom „Schafbergbahn“. Vožnja ovim vozom uz planinu Šafberg na nadmorskoj visini od 1.783 metra traje oko 35 minuta, i to vreme je idealno provesti u razgledanju rajske prirode, planina i jezera. Toliko je lepo da ćete zaista ostati bez daha. Naročito kada se popnete na vrh i budete ispred sebe imali savršenu sliku jezera, planina, gradića...

Ako ste u Salcburgu, ovaj izlet nikako ne smete propustiti.

Autor: Life magazin