na vrh

Alpski šarm sela, kosmopolitska atmosfera i turistički raj: Ovako izgleda Verbier, zvanično najbolja skijaška destinacija u 2022. godini

Verbier FOTO: Unsplash
Verbier FOTO: Unsplash

Verbier - alpsko selo u švajcarskom kantonu Vale, godinama se nalazi na vrhu liste najprestižnijih svetskih skijaških destinacija, a, već drugu godinu zaredom, dobio je i zvanično titulu - najbolja skijaška destinacija na svetu. Ali, to nije sve. Ovaj snežni raj četiri godine u poslednjih pet proglašen je za najbolje švajcarsko skijalište.

Verbier FOTO: Unsplash

Alpski šarm sela, tradicionalna drvena gradnja, urađena po svim propisima, kosmopolitska atmosfera, samo su neke od čari ovog prelepog mesta koje pleni i u koje se iznova zaljubljuju mnogobrojni turisti širom sveta. Restorana, barova i klubova, ali i ekskluzivnih butika i radnjica, ovde takođe ne manjka. 

Pročitajte još: Bajkoviti Salcburg - oaza kulture i umetnosti

Ovaj skijaški raj smešten je na sunčanoj visoravni na nadmorskoj visini od 1.500 metara, u srcu Alpa, između jezera Vana i Saviz, pa nije ni čudno što ga pored skijaša, obožavaju i ljubitelji prirode. Koliko je posećeno zimi, toliko je idealno mesto i za letnji odmor. 

Verbier FOTO: Unsplash

Verbier ima 80 žičara i više od 400 kilometara staza za sve nivoe. Zimi je još poznat i po freeride-u, a leti po brdskim biciklima, ali svoju reputaciju duguje i mnogim međunarodnim događajima koje organizuje svake godine - od čuvenog festivala klasične muzike Verbier do spektakularnog freeridea Xtreme de Verbier i legendarnog Patrouille des Glaciers. 

Verbier FOTO: Unsplash

Verbier FOTO: Unsplash

Verbier FOTO: Unsplash

Verbier FOTO: Unsplash

Autor: Life magazin