na vrh

Huaksi je najbogatije selo na svetu: Svi meštani žive u identičnim vilama i uživaju u luksuzu, ali, ukoliko ga napuste, gube sve privilegije!

Huaksi FOTO: Printscreen
Huaksi FOTO: Printscreen

Selo Huaksi u kineskoj provinciji Điangsu važi za najbogatije selo na svetu. Poznato je po izuzetno visokom životnom standardu, međutim, meštani u luksuznim čarima mogu da uživaju samo dok su u selu. Ukoliko ga napuste, gube sve "privilegije". 

Ovaj "komunistički raj pod nebom" ima oko 2.000 stanovnika i svi oni žive u identičnim vilama, poseduju luksuzne automobile, zdravstvenu zaštitu i besplatno obrazovanje. 

Pročitajte još: Sedam najmanje posećenih država na svetu

Selo ne mogu da napuste, a ako to učine – sve gube. Novac ne mogu da ponesu sa sobom. U selu ne postoje klubovi i barovi i strogo su zabranjene droge i kockanje. Kako građani stalno rade i ne mogu da putuju, u selu se nalazi Svetski park s repilikama svih slavnih građevina, poput Kipa slobode, opere iz Sidneja, Kineskog zida.

U prizemlju se nalazi skulptura bika koja je napravljena od čistog zlata. Meštani sela se nadaju da će unaprediti turizam u narednom periodu, jer, pema procenama, godišnje ga poseti oko dva miliona turista.

Selo Huaksi FOTO: Printscreen

Zanimljiva činjenica je da je pre 30-ak godina ovo selo bilo jedno od siromašnih i brojalo je oko 600 stanovnika. Napredak im je omogućio nekadašnji sekretar Komunističke partije, Vu Renbao, koji je pokrenuo posao sa aluminijumom, osnovao 12 kompanija, te siromašne meštane učinio bogatašima. Otprilike trećina prihoda sela dolazi od industrije gvožđa i čelika. 

Pročitajte još: U ulozi kopilota na letu za Zanzibar

Huaksi uvozi sirovine iz Indije i Brazila, a zatim izvozi svoje proizvode u više od 40 zemalja. Drugi deo prihoda dolazi od fabrika tekstila kojih ima 80, i gde uglavnom rade žene. Ali svi stanovnici moraju da se pridržavaju strogih društvenih smernica. Radi se sedam dana u nedelji, najčešće u industrijskom sektoru.

Kada je 2004. godine u medijima objavljeno kako stanovnk sela godišnje u proseku zaradi 18.000 dolara, zainteresovanost javnosti je porasla. Zanimljivo je da je taj iznos znatno veći od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. godine vlasti su izgradile fascinantan neboder na 72. sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara.

Selo Huaksi FOTO: Printscreen

Visina nebodera je 328 metara, što je za četiri metra više od Ajfelovog tornja u Parizu.

Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Novinari ne mogu da kroče nogom dok ne dobiju odobrenja lokalnih vlasti.

Da li biste živeli u ovom selu? 

Autor: Life magazin