na vrh

Urbano, moderno, ekspanzivno treće veče 49. Belgrade Fashion Week-a: Koji je tvoj pogled na svet?

Prostor ex bioskopa Balkan treće većeri 49.Belgrade Fashion Week-a, vratio je stari duh Beograda, koji brine o svojim Beograđanima i uvek im pruža novi pogled na društvena događanja.

Beogradska nedelja mode iz godine u godinu, podržava i promoviše različite edukativne i društveno odgovorne projekte, a ovog puta je skrenuo pažnju na važnost preventivnih pregleda u predupređenju oftalmoloških bolesti kroz tematsku reviju Koji je tvoj pogled na svet? Kreacije naših poznatih dizajnera, koji su iste modele prestavljali na vizuelno različite načine, monohromatski i u različitim bojama, izazivali su u publici različite doživljaje u očima posmatrača. Cilj je da se podigne svest publike o bolestima oka i mrežnjače koje dovode do smetnji u vidnom polju, ali i o značaju oftalmoloških preventivnih pregleda. Svoj pogled na svet, predstavili su: Valentina Obradović, Dragana Ognjenović, Lily Tailor, Sonja Jocić, Svetlana Jaćović.

Pročitajte još: Izložba Sonje Krstić na Belgrade Fashion Week-u

U nastavku programa prvi put svoje radove predstavile su Somborske šnajderke. Misija Somborskih šnajderki je pronalaženje prilika za žene žrtve nasilja da žive od svog rada kada se nakon sistemske podrške i sigurnih kuća nađu na ulici bez primanja i krova nad glavom. 

Da je prethodni covid period ostavio makar malo pozitivnog traga ukazuju i video prezentacije, čest model predstavljanja novih kolekcija.

Predstavljena je all season kolekcija pod nazivom Okineo Neo desing by Nevena Ivanović. Tokom osam godina postojanja brenda, #neowarriors su inspirisali i na neki način dizajnirali NEO jer je većina odevnih predmeta napravljenih po meri bila kreirana da zadovolji njihove potrebe za nečim jedinstvenim, umetničkim i kvalitetnim. Kolekcija veliča neke od klasičnih NEO krojeva i razrađuje neke od najupečatljivijih iz prethodnih kolekcija. Boje su sveže i žive, u kombinaciji sa neizbežnom crnom. Teksture su svetlije, prozračnije, glatkije, a neke podsećaju na sportsku odeću.

Viktorija Džimrevska od 2009. godine aktivno se bavi modnim dizajnom i svoje kolekcije predstavlja na Beogradskoj nedelji mode. Ovog puta predstavila je svoju viziju mode za sezonu prolece - leto.

Veoma važan segment manifestacije jeste promocija autorskog dizjana i ženskog preduzetništva. Stoga su kolekcije domaćih dizajnera u fokusu Nedelje mode.

Autorske kolekcije treće većeri predstavili su:

Milena Radović sa kolekcijom „Choose to shine“ inspiraciju je našla u životnim okolnostima i izborima. Modele odlikuje svedenost forme, kao i slojevitost, volumen, prisutnost asimetrije u crnoj, beloj sa dominacijom žute kao elementom toplote, razigranosti, sunca, osmeha… 

Revija Milene Radović FOTO: Đorđe Tomić

Po drugi put na Beogradskom Fashion Week-u predstavlja se Lana Prosenica sa brendom Lagami. Kolekcija za proleće - leto 2022, paralelno živi tri priče baš kako žive svoj dan i one koje nose Lagami. Udobno jutro koje vodi dalje kroz dan inspirisano je mediteranom, mirisima četinara i zvucima talasa. Zalazi u klasične i retro momente sa dezenom mornarskih štrafti na majicama. One su omaž Pikasu, Brižit Bardo, Vorholu i Gotjeu. Savršen par ovoj majici su princess suknje od pamučnog satena, prepoznatljive Lagami begi pantalone i šorc retro kroja beli ili na štraftice. Specijani gost revije bila je Zoe Kida, koja je svojim glasom i stajlingom izazvala posebne ovacije.

Milan Zejak je nakon brojnih saradnji da domaćim i stranim kompanijama, osnovao brend ženske odeće i asesoara „Zejak“, koji ove godine obeležava osam godina postojanja. Radom na ovogodišnjoj mini-kolekciji, dizajner je nastavio istraživanje kroja i volumena kroz primenu ugaonih oblika i ravnih linija u modelovanju odevnih predmeta.


Klasični pristup dizajnu zaokružio je izborom tradicionalnih materijala poput pamučnih kepera, buklea i vunenih i viskoznih štofova neutralnih i prirodnih tonova. Veći deo kolekcije izrađen od „dead stock“ materijala, što je u skladu sa etikom brenda i insistiranju na visoko kvalitetnoj domaćoj proizvodnji malog obima.

Letnja kolekcija „AMORE“ donosi nam vesele modele modernog dizajna u raznim sunčanim bojama. I ove sezone su haljine inspirisane savremenim trendovima koji donose lepu energiju i pažljivu izradu svakog komada.

Veličine su i za žene i za devojčice, pa je moguće i matching oblačenje. Klijenti koji se zaljubljuju u PamuKlik haljine su potvrda da je kvalitet važan, a pažljivim slušanjem komentara i utisaka, brend nastoji da postane omiljeni outfit.

Autor: Life magazin