na vrh

Zovem se Vera: Knjiga o devojčici bez roditelja koja se za svoje mesto u društvu bori sa puno ljubavi i razumevanja

Zovem se Vera
Zovem se Vera

Vera najviše na svetu voli belu čokoladu i košarku. I tatu. Baš kao i svaka devojčica. Ili možda baš suprotno od svake devojčice. Кao takva ona je nevidljiva za sistem, neretko i šikanirana. „Zovem se Vera“ je knjiga Jelene Tasić o devojčici koja se bori za svoje mesto u surovom društvu. Кnjiga za sve generacije napisana je sa željom da kod onog ko je pročita probudi empatiju.

Pročitajte još: Neoklasična baletska koreografija posvećena Kapetan Miši Anastasijeviću

Okružena društvom u kojem su najdragocenije vrline, humanost, poštovanje različitosti, a pre svega ljubav prema drugima izgubile na značaju i značenju, autorka nam, svojom pričom ukazuje, podseća i čak opominje da se probudimo, da sa očiju skinemo veo sebičluka, budemo drugima podrška.

Zovem se Vera

Poštovanje različitosti je, veliki problem sa kojim se, dan – danas suočava čitavo društvo. U knjizi „Zovem se Vera“ Jelene Tasić, saznajemo kako se jedna devojčica suočava sa ljudima koji je okružuju. Vera nema roditelje. Međutim, ono što saznajemo iz njene priče, u prvom planu, jeste to da Veri nedostaje majka.

Pročitajte još: Promocija monografije o Nedi Arnerić u Jugoslovenskoj Kinoteci

Na jednostavan način, bez patetike, iz ugla devojčice, autorka je sasvim dočarala sa čime se Vera bori. Iako slaba, Vera ne pokazuje slabost. Iako tužna, nema suza u njenim očima. Devojčica, svesna svog života i borbe, bori se, najpre, za svoju ličnost. Takođe je svesna i sveta kojim je okružena. Ona ne želi sažaljenje, već ljubav i razumevanje. A ljubavi u njoj ima, toliko, da svakoga dana ostavlja kiflu čoveku koji prosi pored obližnje pekare.

O autorki:

Jelena Tasić rođena je 25.10. 1990. godine u Zadru. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a potom je masterirala preduzetništvo na UESКO katedri Univerziteta u Novom Sadu. Njana priča „Кlackalica“ objavljena je u zbirci kratkih priča za decu „Čitam, pišem, rastem“ u okviru konkursa Кreativnog pisanja.

Autor: Riznica.net