na vrh

Tradicija duga nekoliko vekova: Kafe Tomaseli - najstariji kafić u Salcburgu u kojem je Mocart pio kafu

Kafe Tomaseli
Kafe Tomaseli

U srcu Salcburga nalazi se kafe "Tomaseli" još od 1703. godine, i ne samo što se ovako dugom istorijom ne može pohvaliti nijedan drugi tradicionalni kafić u Austriji, već je ovaj kafe verovatno i najpopularniji u Evropi. Baš u njemu je voleo da sedi i pije kafu i čuveni kompozitor Volfgang Amadeus Mocart.

Porodica Tomaseli kupila ga je 1850. godine, pa je od tada, do danas u njenom vlasništvu.

Kafe Tomaseli FOTO: Salzburg.info

- Deseta ili jedanaesta generacija ove porodice i danas vodi ovaj kafe. Mocart je ovde pio kafu, a njegova sestra je živela u stanu iznad Tomaselija. Ovo je tipična austrijska kafe - poslastičarnica sa tortama, tradicionalnom melanž kafom sa mlekom, ili šlagom - rekao je za Life magazin Marinko Perić (52) iz Dervente, jedan od konobara u "Tomaseliju", i dodao da ako niste popili kafu u njemu, kao da niste ni bili u Salcburgu.

Pročitajte još: Propaganda bar

Ova kafić stilski predstavlja više od 300 godina tradicije austrijske kafeterije. Veličanstvene drvene obloge sa umecima krase zidove i vraćaju goste u prošlost, baš kao i mermerni stolovi, srebrni poslužavnici...

Kolači u Tomaseliju FOTO: Salzburg.info

Ovde se sastaju stare salcburške porodice, poslovni ljudi, umetnici, turisti, ali i glumci, operske zvezde, a tokom festivalske sezone i mnoge svetske poznate ličnosti.

Obavezno posetite Tomaseli, kafa i kolači su za svaku preporuku.

Autor: Life magazin