na vrh

Dani gruzijske kulture: Polifono pevanje, igrački nastup, dokumentarni filmovi, izložbe, pravljenje vina u Palati umetnosti Madlena

Dani gruzijske kulture
Dani gruzijske kulture

Kulturni događaj u organizaciji Ambasade Gruzije u Beogradu, održaće se od 2. do 5. marta u Palati umetnosti Madlena. Kroz program koji obuhvata polifono pevanje Narodnog pevačkog ansambla "Herio", igrački nastup Narodnog folklornog ansambla "Abhazeti", kratke dokumentarne filmove o gruzijskoj narodnoj nošnji i vinarskoj tradiciji, kao i izložbe "Tri pisma gruzijske azbuke", jedinstvenih primera gruzijske narodne nošnje i kvevrija za pravljenje vina, biće predstavljena jedinstvena kultura i tradicija Gruzije.

Ovo je prilika da otkrijete kulturu koja je prebogata i jedinstvena, a koja je doprinela svetskoj kulturnoj baštini.

Dani gruzijske kulture

Gruzisko polifono pevanje

ima veoma cenjeno mesto u gruzijskoj kulturi. Višeglasno pevanje, na gruzijskom jeziku, sekularna je tradicija u zemlji čiji su jezik i kultura često bili ugnjetavani od strane osvajača. U Gruziji postoje tri vrste polifonije: složena polifonija, koja je uobičajena u Svanetiju; polifoni dijalog preko bas-pozadine, koji preovladava u regionu Kaheti u istočnoj Gruziji, i suprotstavljena polifonija sa tri delimično improvizovana pevana dela, karakteristična za Zapadnu Gruziju. Upisana 2008. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Gruzijsko pismo

Razvoj gruzijskog pisanog jezika proizveo je tri pisma - mrgvlovani, nushuri i mhedruli - koji su svi ostali u upotrebi i danas. Pisma koegzistiraju zahvaljujući svojim različitim kulturnim i društvenim funkcijama, odražavajući aspekt različitosti i identiteta Gruzije. Sva tri pisma upisana su 2016. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. 

Dani gruzijske kulture

Gruzijski narodne igre 

Varnice sa sablji i bodeža igrača koje lete preko scene. Ovde je sve stvarno: goruća strast, neverovatna brzina, preciznost i moć. Gruzijske narodne igre zadivljuju svojim sjajem, neverovatnom vatrom, raskošnim kostimima i preplitanjem istorije sa umetnošću. Pružaju neverovatno veliko zadovoljstvo i publici, i samim igračima.

Dani gruzijske kulture

Metoda pravljenja vina u kvevriju

Ovo se praktikuje širom Gruzije, posebno u seoskim zajednicama gde se uzgajaju jedinstvene sorte grožđa. Kvevri je zemljana posuda u obliku jajeta koja se koristi za pravljenje, odležavanje i čuvanje vina. Tradicija vinarstva upotrebom kvevrija definiše stil života lokalnih zajednica i čini neodvojivi deo njihovog kulturnog identiteta i nasleđa. Upisana 2013. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Autor: Life magazin